Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Štědrý den moravskoslezských hasičů jim nedal oddechnout, mohl za to i vítr v Beskydech

Nadprůměrný počet událostí řešili hasiči v Moravskoslezském kraji v průběhu Štědrého dne roku 2013. Zvýšený počet událostí souvisel zejména se siným větrem, který včera nejvíce trápil oblast Beskyd.

Na území Moravskoslezského kraje zasahovali včera profesionální i dobrovolní hasiči celkem u 107 událostí. Z toho u 13 požárů, 6 dopravních nehod a 88 technických pomocí. Že se jednalo o „nadprůměrný“ rok svědčí i fakt, že v průběhu uplynulého Štědrého dne hasiči řešili čtyřikrát více událostí než na Štědrý den v roce 2012.

Z požárů se jednalo o požáry kontejnerů, lesních porostů a trávy a o požáry v obytných budovách. Naštěstí se vesměs jednalo o požáry menšího rozsahu, při kterých nedošlo ke zranění ani usmrcení osob a při kterých nevznikla velká škoda. Z dopravních nehod byly čtyři silniční a jedna železniční dopravní nehoda, naštěstí se rovněž jednalo o události menšího rozsahu a bez úmrtí.

Z 88 technických pomocí pak 67 mělo souvislost se silným větrem. Silný vítr lámal stromy a větve stromů, ty pak padaly na komunikace, dráty elektrického vedení nebo domy. Silný vítr rovněž uvolňoval krytiny střech a reklamní panely. Z těchto 67 událostí pak nejvíce, celkem 39, bylo evidováno v okrese Frýdek-Místek.

Dalších 12 událostí bylo v okrese Nový Jičín, po pěti událostech v okresech Ostrava, Karviná a Opava a pouze jedna událost v okrese Bruntál. Hasiči, naštěstí, neevidují v souvislosti se silným větrem žádné zranění nebo usmrcení osob a zvířat.

Marek Gašparín
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet