Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zemědělské usedlosti

V neděli (20. května 2007) 22 minut po půlnoci vyjelo pět požárních jednotek k hlášenému požáru zemědělské usedlosti ve Vamberku, části zvané Popluží. Požár zpozoroval a ohlásil řidič, který projížděl po silnici nedaleko usedlosti.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Kromě profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou byli na místo přivoláni dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí, Rychnova nad Kněžnou, Vamberku a hasiči podniku Škoda Auto Kvasiny.

Po příjezdu hasičů na místo události byl požár ve třetí a čtvrté, tedy konečné, fázi hoření. Hasiči v dýchacích přístrojích nasadili šest vodních proudů a požár po půl hodině od nahlášení dostali pod kontrolu. Zasažena byla celá nově zrekonstruovaná zemědělská usedlost o rozměru zhruba 40 × 10 metrů a stodola o rozměru 8 × 12 metrů. V době požáru se v domě nikdo nenacházel. Požár vznikl ve stodole, kde bylo uskladněno seno, nakladač a drobné nářadí. Ze stodoly plameny přeskočily na celodřevěnou obytnou budovu a zcela ji zničily. Ještě před příjezdem hasičů se podařilo sousedovi a policejní hlídce vyvést z hořícího objektu dva koně a psa.

Požár se podařilo zcela zlikvidovat krátce před šestou hodinou ráno. Voda na uhašení požáru byla na místo dopravována kyvadlově ze dvou čerpacích stanovišť, řeky Zdobnice a nadzemního hydrantu na náměstí ve Vamberku. Hmotná škoda na objektu byla předběžně odhadnuta na 1,5 mil. korun. Přesné příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření, s největší pravděpodobností se však jednalo o úmyslné založení požáru. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Rychnov nad Kněžnou



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet