Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První vojenští profesionální hasiči v Kosovu

Od pondělí 21. května 2007 působí při 10. kontingentu KFOR – AČR na území Kosova první profesionální Vojenská hasičská jednotka, která bude plnit úkoly v souvislosti s požárním zabezpečením letového provozu vrtulníků 10. a 11. kontingen­tu KFOR.

VHJ byla zřízena pod vedením hlavního inspektora Vojenského požárního dozoru pplk. Ing. Pavla Růžičky a jeho týmu instruktorů z 24. základny dopravního letectva Praha Kbely a to: Evžena Kollera, Daniela Pavloviče a Jana Vališe. Je to první nasazení profesionální Vojenské hasičské jednotky v zahraniční misi AČR.

Vybavení jednotky je standardní pro zajištění letového provozu. Technika, kterou jednotka využívá k plnění úkolů, je T 815 CAS 32 a RZA Landrover 110 s vyprošťovacím zařízením Holmatro. Je předpoklad, že s rotací 10. a 11. kontingentu KFOR – AČR bude jednotka doplněna o Mercedes Benz 3354 Actros KHA od výrobce THT Polička, jímž jsou vybavena všechna letiště Armády ČR.

V současnosti se dokončuje výstavba hasičské zbrojnice, sestávající z několika UNIMO buněk, kde je od pondělka stálá 24 hodinová směna 1+3 na lince 150, dále jsou pak osazeny buňky pro službu CH a TS a příruční sklad požárního materiálu. Vhodným zastřešením bude dosaženo krytého stání pro vozidla VHJ. Vzorem pro výstavbu hasičské zbrojnice nám byla opakovaná návštěva finské vojenské hasičské jednotky pod vedením MilOffr. Jari Marttila a březnové návštěvy švédské vojenské hasičské jednotky, obě v působnosti MNTF© KFOR. S finskou jednotkou byla navázána úzká spolupráce pro službu CH a TS.

Nedílnou součástí bylo jednání s paní kpt. Margaretha SJÖBERG – chief of military fire rescue team HQ MNTF© na území Kosova o spolupráci, součinnosti a požárním zajištění oblasti pod správou 10. kontingentu KFOR AČR.


Pro Požáry.cz Daniel Pavlovič a Jan Vališ

Foto: autoři

-wap-
Sdílet