Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr utrhl střechu rodinného domu v Kojetíně

I druhý svátek vánoční hasiče v Olomouckém kraji zaměstnává silný vítr. Od půlnoci do 13:30 hodin hasiči vyjížděli k 12 událostem, které mají souvislost s větrem.

Osm spadlých stromů a větví na komunikace, v jednom případě kameny na silnici, dvě utržené střechy a padající tašky – to je bilance výjezdů hasičů v Olomouckém kraji v průběhu čtvrtku 26. prosince 2013 do 13:30 hodin.

Nejvážnější situace panuje v Kojetíně, kde hasiči aktuálně (stav k 14:00 hodin) zasahují u utržené asi poloviny střechy rodinného domu. Hasiči ji provizorně zajistili, Městská policie Kojetín odklidila všechna zaparkovaná vozidla v ulici, protože hrozilo nebezpečí zřícení střechy na ulici. Na místě je výšková technika – plošina z požární stanice Přerov. Práci hasičům komplikuje silný vítr, který neustále fouká. Poryvy jsou tak silné, že výšková technika zatím nemůže být ustavena. Na místo míří statik, který rozhodne o míře poškození domu. Starosta obce, tajemník bezpečnostní rady spolu s řídicím důstojníkem HZS Olomouckého kraje řeší celou situaci na místě. Na cestě do Kojetína jsou také plachty a další materiál potřebný pro provizorní zakrytí střechy.

Podobnou situaci řešili dopoledne hasiči na Jesenicku v obci Bělá pod Pradědem – Domašov. Na soukromém hotelu se utrhla střecha o rozměru asi 3 × 10 metrů. Hasiči vyjeli na místo s výškovou technikou, ale protože foukal velmi silný vítr, nemohli z důvodu bezpečnosti ustavit automobilový žebřík. Naštěstí střecha nikoho neohrožovala, uvnitř hotelu nebyli žádní hosté. Hasiči se proto s majitelem domluvili, že pokud přestane foukat, vrátí se zpět na místo a uvolněnou střechu zajistí.

Podle dostupných informací nebyl při žádné z událostí nikdo zraněn.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet