Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný a nárazový vítr zaměstnával hasiče v Moravskoslezském kraji i na druhý svátek vánoční

Stejně jako předešlé dva dny i na 2. svátek vánoční zaměstnávalo profesionální hasiče HZS MSK a dobrovolné hasiče v likvidování následků silného a nárazového větru v Moravskoslez­ském kraji.

Do 17:00 hod 26. 12. 2013 profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali celkem u 81 událostí v Moravskoslezském kraji. Z toho 53 událostí souviselo s odstraňováním následků silného a nárazového větru. Podobně jako v předešlých dvou dnech, i dnes patří mezi nejpostiženější místa okres Frýdek-Místek (26 událostí) a okres Nový Jičín (14 událostí). Vzhledem k odeznívajícímu silnému a nárazovému větru hasiči však řeší již o něco méně událostí než včera.

Hasiči nadále odstraňovali popadané stromy a větve ze silnic, zasahovali při poškozených elektrických vedeních, stržených zatepleních domů, uvolněných střešních krytinách nebo poškozených konstrukcích střech.

V Českém Těšíně museli hasiči provizorně opravit střechu na obytném domě, která byla silným a nárazovým větrem částečně stržena. V Čeladné hasiči uchycovali uvolněné plechy na střeše kostela. V Ostravě hasiči zajišťovali uvolněnou střechu na Aquaparku v Ostravě – Zábřehu. V Příboru nalomený strom na celou noc uzavřel provoz na železniční trati ze Studénky na Věřovice. Ve Frenštátu pod Radhoštěm odstraňovali hasiči strom spadlý na místní kino.

Za uplynulé tři dny tak profesionální hasiči HZS MSK a dobrovolní hasiči zasahovali celkem u 238 událostí, které byly způsobené silným a nárazovým větrem. Nejvíce události řešili hasiči v okrese Frýdek-Místek (celkem 123) a v okrese Nový Jičín (celkem 53).

Uplynulé Vánoční svátky hasičů v Moravskoslezském kraji byly z pohledu počtu řešených události skutečně nadprůměrné. Hasiči za uplynulé tři dny zasahovali u 347 událostí, což je 3 až 4 krát více než za Vánoční svátky v uplynulých 9 letech (údaje za rok 2013 jsou platné k 17:00 hod 26. 12. 2013).

Marek Gašparín
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet