Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dolní Lhotě na Táborsku hořela stodola, hasiči vyhlásili II. stupeň požárního poplachu

Operační důstojníci linky 112 přijali informaci o požáru stodoly v Dolní Lhotě na Táborsku ve 20:37 hodin. Na místo vyjeli včetně výškové techniky profesionální hasiči ze stanic Tábor a Soběslav, svoláni byli dobrovolní hasiči obcí Dolní Lhota, Planá nad Lužnicí, Chýnov a Tučapy.

Jako první k požáru dorazila táborská profesionální jednotka, následována jednotkami SDH obcí Chýnov a Planá nad Lužnicí, dále profesionály ze stanice Soběslav a jednotkou SDH obce Tučapy. Vzhledem k rozsahu požáru a počtu vyslaných jednotek byl vyhlášen II. stupeň poplachu.

Po provedeném průzkumu velitel zásahu podal na operační středisko zprávu, že se jedná o požár stodoly o půdorysu 30 × 10 metrů, která je užívaná jako garáž. Uvnitř stodoly jsou zaparkovaná dvě auta. Není tam žádná osoba, nikdo není zraněn. Požár zasáhl polovinu objektu, a to především v prostoru střechy a střešní konstrukce.

Hasiči okamžitě zahájili hasební práce. Přibližně patnáct metrů od hořící stodoly se hasičům podařilo před požárem uchránit další budovu. Již v 21:16 hodin byl požár pod kontrolou zasahujících jednotek, velitel nahlásil lokalizaci požáru. Poté požářiště opustila táborská výšková technika a osádky cisteren profesionálů ze stanice Soběslav a z jednotky SDH obce Tučapy. Za další půlhodinu odjela jednotka SDH obce Planá nad Lužnicí. V 23:25 byl požár zcela uhašen a zásah ukončili také táborští profesionální hasiči a dobrovolní hasiči obce Chýnov.

Výše vzniklé škody činí Kč 500 000,–, hodnota uchráněného majetku je Kč 100 000,–. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS ve spolupráci s Policií ČR.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet