Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dětský den s hasiči

Tradiční, již sedmý ročník „Dětského dne s hasiči“, který pořádá Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, územní odbor Plzeň, ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Plzeň – Střed a sdružením Český hasič, se uskuteční 2. 6. 2007 na louce před ZOO Plzeň.

„Dětský den s hasiči“ je stejně jako v loňském roce součástí Dětského dne, který pořádá Plzeňská teplárenská a.s. v celém areálu ZOO.

Hasiči a další složky IZS si pro děti připravili opravdu atraktivní podívanou. Návštěvníci dětského dne si mohou již od 10:00 hodin prohlížet cisterny, výškovou techniku, kontejnery a technická zásahová vozidla. Pozornost návštěvníků upoutá také historická technika dobrovolných hasičů. Hasiči připravili ukázku vyprošťovacích prací při dopravní nehodě osobního automobilu za použití vyprošťovací techniky. Své umění předvede také lezecká skupina Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, a to záchranu osob z výšky a slanění z požární plošiny. Lahůdkou bude jistě ukázka evakuace osob pomocí záchranného rukávu a záchrana osob pomocí automobilové plošiny, která dosáhne až do výšky 37 metrů. Na dobu po poledni je připravena ukázka historické techniky, dekontaminačních stanů a bazénků a také techniky z dalších stanic územního odboru. Milovníci výšek si přijdou na své v odpoledních hodinách, kdy lezecká skupina předvede záchranné a sebezáchranné práce na laně. Účastníci dětského dne budou mít možnost obdivovat také automobilový žebřík s výtahem do výšky 52 metrů. Vyvrcholením ukázek hasičů bude ukázka vyprošťovacích prací při hromadné dopravní nehodě s požárem osobního automobilu za použití vyprošťovací techniky. Půjde o nehodu se zraněním několika osob.

Ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Plzeň–Střed a sdružením Český hasič připravili profesionální hasiči i doprovodné soutěže o drobné ceny jako stříkání na terč aj. Nebude chybět ani pěvecká soutěž „Plzeňská ZOO hledá super star“. Děti si budou moci také prohlédnout a doslova „osahat“ technické prostředky hasičů, jako jsou například přilby, ochranné obleky, dýchací přístroje aj.

Na programu „Dětského dne s hasiči“ se podílejí i další složky IZS. Soutěž z problematiky zdravovědy připravila Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. Účastníci dětského dne si budou moci prohlédnout i moderní sanitu. Ukázku výcviku služebních psů a ukázku prvků sebeobrany připravila Městská policie Plzeň. Strážníci předvedou také zákroky proti nebezpečnému pachateli. Pro děti navíc připravili soutěž ve střelbě ze vzduchovky. Velmi atraktivní ukázky připravila také Policie ČR. Policisté předvedou ukázky své činnosti a také výcvik služebních psů.

Děti, které se zúčastní soutěží, si odnesou drobné dárky.

Programem připraveným složkami IZS provází stejně jako v loňském roce tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje František Vaško.

Komu nebudou stačit tyto atrakce, nemusí zoufat, jelikož Plzeňská teplárenská a.s. ve spolupráci s agenturou EUROVERLAG v celém areálu ZOO připravila další atraktivní program. Děti do 14 let budou mít vstupné do ZOO zdarma výměnou za obrázek zvířátka. Kdo obrázek zapomene, nemusí zoufat, jelikož ho bude moci namalovat i na místě. Ti nejmenší si budou moci například zaskákat ve skákacím hradu ve tvaru kouzelníka. Pro větší děti jsou připraveny souboje na kladině, kde vyhraje ten, kdo druhého shodí. Oblíbený je také běh, kdy je dítě přivázáno na gumě. Atraktivní jistě bude fotbalová branka s radarem, který „mladým fotbalistům a fotbalistkám“ změří rychlost střely. K oblíbené atrakci patří také malování zvířecích a pohádkových motivů na obličej. Dětské obličejíčky budou po celou dobu trvání dětského dne zdobit kresbami dvě dívky. Organizátoři v ZOO připravili ještě celou řadu dalších soutěží o ceny.

Po zkušenostech z loňska byly voleny atrakce, které nejsou doprovázeny hlukem. Ten totiž zvířátkům nedělá dobře.

Ilustrační foto.

por. František Vaško
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-wap-
Sdílet