Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Vyškovsku shořel kamion

Tahač Volvo s návěsem dnes dopoledne zasáhl požár na rychlostní komunikaci R 46 u Drysic na Vyškovsku. Při jízdě ve směru z Prostějova na Brno polský řidič soupravy zpozoroval, že z motorové části do kabiny tahače proniká kouř a žár.

Řidič se snažil zastavit, brzdy však žárem přestaly fungovat a soupravu zastavila až zablokovaná kola návěsu. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10:07 hodin, a protože požár vypukl na pomezí Jihomoravského a Olomouckého kraje, na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Vyškova a Prostějova. Jednotka z Prostějova zůstala v záloze. Ještě před příjezdem hasičů se řidič snažil hořící motor hasit ručním hasícím přístrojem. Oheň se ale rychle rozšířil na celý tahač. Hasiči proti plamenům nasadili vodní proud se smáčecí pěnou. Požár lokalizovali v 10:25 hodin a po dalších osmi minutách zlikvidovali. Protože oheň poškodil i palivovou nádrž, hasiči do připravených nádob přečerpali cca 500 – 600 litrů nafty. Zásah si vyžádal uzavření komunikace, po likvidaci požáru byl do 30 minut uvolněn jeden jízdní pruh.

Deset let starý tahač Volvo požár prakticky zničil, rozšíření požáru na návěs s nákladem ocelových drátěných sítí se podařilo zabránit, u návěsu byl částečně poškozen jen vnější kryt. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 600 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření, dosud zjištěné poznatky nasvědčují, že se zřejmě jednalo o technickou závadu v motorové části tahače.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet