Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár průmyslové haly v Alojzově na Prostějovsku způsobil škodu za 80 milionů korun

V pátek 27. prosince 2013 byl v 6:50 hodin oznámen na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár výrobní haly v soukromé firmě v obci Alojzov na Prostějovsku.

Na místo postupně vyjelo osm jednotek hasičů, a to profesionální hasiči z požární stanice Prostějov a dobrovolní hasiči z Alojzova, Určic, Brodku u Prostějova, Plumlova, Kostelce na Hané, Žešova a Vrahovic. V době příjezdu prvních jednotek k požáru byla celá výrobní hala o rozměrech asi 60 × 40 metrů v plamenech.

V prvotní fázi se proto hasiči kromě samotné lokalizaci požáru soustředili i na ochranu okolních objektů. Hasební zásah probíhal nejprve z vnější strany budovy, protože hrozilo zřícení ocelových konstrukcí. Uvnitř výrobní haly nalezli hasiči dvě propan-butanové lahve, které vynesli ven na volné prostranství, kde je ochlazovali. Z hořící haly se jim podařilo také zachránit část uskladněného materiálu.

Při události nebyl nikdo zraněn ani hasiči nemuseli nikoho evakuovat. Výrobní hala stála na okraji obce, hustý černý dým, který vznikal při požáru, stoupal přímo vzhůru. Hasiči prováděli pouze monitoring nejbližších rodinných domů a kontrolu na střechách a půdách. Při požáru totiž odlétaly žhavé plastové částečky, které mohly zapálit okolí.

Uvnitř výrobní haly shořela technologie na výrobu plastů, výrobní linka a dvě zaparkovaná nákladní vozidla. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 80 milionů korun, příčina vzniku požáru se šetří. Svýrm zásahem hasiči uchránili majetek v hodnotě 50 milionů korun.

Sobota 28. 12. 2013
Na místě pracují hasičští a policejní vyšetřovatelé, kteří se snaží zjistit, proč začalo hořet. Pracuje tam vyšetřovatel HZS Olomouckého kraje, zástupci Technického ústavu požární ochrany Praha a Policie ČR. Prohledávali požářiště, pořizovali dokumentaci a zjišťovali, co bylo příčinou vzniku požáru. Dnešní šetření však žádný závěr nepřineslo a specialisté budou v pátrání dále pokračovat.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet