Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vánoční dárek pro hasiče v Hutisku-Solanci představovala nová Tatra 815–7

Když před více jak dvěma roky začaly aktivně spolupracovat obec Hutisko-Solanec a slovenská obec Makov na přípravě společného projektu s názvem „Spoločné predchadzanie rizikám v prihraničnom regióne“ v rámci operačního programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika, každý z nás tajně doufal, že bychom mohli být ve svém snažení úspěšní a dočkat se tak, díky této spolupráci tolik potřebné nové techniky určené pro plnění úkolů požární ochrany.

Cesta k této vytoužené technice nebyla ovšem vůbec jednoduchá, důležitým milníkem byl červenec 2012, kdy byl náš společný projekt schválen poskytovatelem dotace a to v celkové výši téměř 541 tis. EUR. Na řadu přišlo administrativní martyrium s výběrovým řízením na dodavatele, které trvalo téměř rok a v jeho průběhu muselo být dokonce i dvakrát zrušeno, neboť dnešní zákon o veřejných zakázkách takto speciálním dodávkám moc nepřeje.

Důkazem toho je i stav, že i náš slovenský partner dosud nemá své výběrové řízení zatím dokončeno. I z těchto důvodů musel být posunut termín dokončení celého projektu a uděláno několik dalších změn. Veškerá vynaložená snaha se ale vyplatila a všichni hasiči z Hutiska-Solance dostali ten nejkrásnější vánoční dárek, jaký si každý hasič může přát.

V pátek 20. 12. 2013 v dopoledních hodinách totiž přivezli zástupci dodavatele THT, s.r.o. Polička novou cisternovou automobilovou stříkačku CAS 30 – T 815–7 4×4.1 do naší obce a všichni ji s velkou slávou přivítali v jejím novém domově.

Vozidlo je postaveno na čtyřkolovém podvozku Tatra T815–721R52/371 s jednomontáží a stabilizátorem na zadní nápravě. Pohon přední nápravy je přiřaditelný. Podrobně jsme si jej již představili v samostatném článku naší unikátní rubriky Technika.

Vzhledem k členitosti a kopcovitému charakteru naší obce a její velké rozloze, kdy je nutné dostat se po úzkých lesních cestách k hustě zalesněným plochám a k původním historickým převážně dřevěným stavením a zejména z důvodu dlouholeté osvědčenosti naší cisternové stařenky Škody 706 RTHP na tento terén, jsme od prvopočátku uvažovali o koncepci nové cisterny právě na podvozku Tatra 815 tzv. sedmičkové řady s pohonem 4×4.

První vozidlo tohoto typu ve Zlínském kraji postavil na podvozku TATRA český nástavbář – společnost Továrna hasicí techniky, s. r. o. z Poličky a všichni jsme nadmíru spokojeni s jejich prací. Cena vozidla včetně veškerého příslušenství (kromě plovoucího a tlakového čerpadla) činí 5 360 000 Kč bez DPH a devadesát procent z této částky bude hrazeno z dotačních prostředků v rámci zmíněného programu přeshraniční spolupráce.

Sdílet