Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Projekt „Požární a ostatní bezpečnost obyvatel v oblasti Centrálního Krušnohoří“ přivezl do Božího Daru nový automobil

Hasiči z Božího daru získali díky podpoře z programu přeshraniční spolupráce „Požární a ostatní bezpečnost obyvatel v oblasti Centrálního Krušnohoří“ nový velitelský automobil Toyota Hilux. Partnery Božího Daru jsou v tomto projektu i obce Breitenbrunn, Kurort Oberwiesenthal a Loučná pod Klínovcem.

Podvozek, motor, převodovka a kabina

Automobil je postaven na dvounápravovém podvozku Toyota Hilux o rozvoru náprav 3085 mm s pohonem zadních a připojitelným pohonem předních kol. Zapínání pohonu přední nápravy se provádí mechanicky, současně se zapnutím uzávěrky mezinápravového diferenciálu. Uzávěrka zadního diferenciálu je elektromechanická.

Kabina je čtyřdvéřová Double Cab pro pětičlennou osádku. Osazena je výstražným zařízením modré barvy na střeše vozu a v masce chladiče. U dveří řidiče je zásuvka pro stálé dobíjení.

Vozidlo pohání naftový přeplňovaný čtyřválec 2KD o objemu 2,5 litru a výkonu 106 kW. Točivý moment dosahuje hodnoty 343 Nm.

Převodovka je mechanická, pětistupňová s možností normálního nebo redukovaného převodu.

V přední části vozu je uchycen elektrický naviják COME UP Rhino s přetěžovací pojistkou. Naviják je ze závěsu v předním nárazníku možné vyjmout a připojit ho dozadu na tažné zařízení; jeho standardní místo je však v nástavbě. Lano navijáku je dlouhé 30 metrů, tažná síla je 3 560 kg.

Nástavba

Uzavřená nástavba je přístupná ze tří stran. V její spodní části se nachází plně výsuvné plato o nosnosti 300 kg. Na celé ploše plata je připevněna policová konstrukce z hliníkových profilů. Úložný prostor je osvětlen technologií LED.

Kromě výsuvného plata jsou některé součástí výbavy (hasicí přístroje, reflexní vesty, náhradní tlakové láhve k dýchací technice) dostupné z boční strany nástavby nahoru výklopnými dveřmi.

Rozměry, hmotnosti a cena

Automobil je dlouhý 5 260 mm, široký 1 760 mm a vysoký 1 850 mm. Světlá výška vozu je 212 mm, brodivost pak 700 mm. Celková hmotnost automobilu je 3 020 kg, Toyota dosahuje maximální rychlosti 170 km/h. Cena, za kterou byl automobil pořízen, je 1 343 100 Kč včetně daně.

Sdílet