Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blue Bravest je létající pocta newyorským hasičům od JetBlue Airways

Konec října roku 2012 byl pro newyorský profesionální hasičský sbor ve znamení zásadní slavnostní události. Tou se stalo představení a uvedení do provozu jednoho z letadel z flotily americké letecké společnosti JetBlue, které dostalo nový lak, nesoucí se v duchu pocty a podpory FDNY a také nadace sboru.

Letounem, který má tu čest nosit livery FDNY, se stal dopravní Airbus A320–232 výrobního čísla 2461 a imatrikulace N615JB, jenž je u JetBlue v provozu od června 2005, kdy byl vyroben a dodán z Francie, kde nosil testovací registraci F-WWDR. Shodou okolností se jedná o jubilejní stý letoun typu A320, dodaný pro JetBlue Airways. Ta jich má nyní celkem 130.

Původně měl letoun nést zbarvení podobné vozidlům FDNY, tedy červeno-bílý základ a žluté pruhy. Z tohoto nápadu však nakonec sešlo a Airbus je celý červený se znakem sboru na směrovce a nápisy na trupu.

Speciálně nabarvený Airbus, nesoucí jméno Blue Bravest, je tzv. logojet, tzn. letadlo v jiném, než klasickém livery (barvách) letecké společnosti. V největším procentu zvláštních zbarvení se jedná o reklamní nátěry a také připomínky historických barev provozovatelů, což se označuje jako retro zbarvení. Setkat s tím je možné i v Česku. Jednak v Praze, kde náš národní dopravce měl hned několik takových strojů a pak také v Ostravě, kde je velká lakovna letadel.

V mnoha případech se takto lakují letouny, které procházejí periodickou údržbou včetně obnovy laku. Letecké společnosti tak speciální provedení barev nestojí prakticky více, než by vyšel jejich standardní nátěr.

Co však vedlo k provedení oslavných barev FDNY? JetBlue je jediná velká letecká společnost v New Yorku, kde i vznikla. Jako taková samozřejmě podporuje hasiče a paramediky svého města. Unikátní barvy mají podporovat nadaci FDNY a znázorňují hrdost JetBlue na newyorské hrdiny z řad hasičů a záchranářů.

Letecká společnost podporuje nadaci FDNY i finančně a materiálně, současně podporuje i sbor FDNY s cílem zvýšit povědomí o práci jeho hasičů a podpořit jejich profesní rozvoj, školení a vzdělávání členů FDNY.

Jsme doma v New Yorku, pracujeme nejen tady, žijeme tady. Každý den vidíme těžkou práci hasičů, záchranářů a jejich techniky, jak pomáhají udržovat naše město v bezpečí. Vážíme si jejich oddanosti a jsme rádi, že podporujeme hrdiny našeho rodného města. Proto jsme nechali opatřit jeden z našich strojů zbarvením, které bude propagovat a oslavovat celý newyorský hasičský sbor a jeho nadaci,

uvedl Dave Barger, šéf JetBlue Airways

Slavnostní ceremoniál odhalení Airbusu v barvách FDNY se odehrál dne 23. 10. 2013 v hangáru společnosti na newyorském letišti JFK. Zúčastnilo se ho mnoho pozvaných hostů, zejména z řad hasičů. Po příletu z letiště Roswell, kde byl stroj nalakován, tento počin v projevech ohodnotil nejprve ředitel aerolinky Dave Barger a po něm i Salvatore J. Cassano, komisař FDNY, který byl z celé události značně dojatý a spolu s ním i většina přítomných.

V jeho projevu nešetřil chválou na JetBlue Airways, nejen v jeho očích se jedná o opravdové a nezištné přátelství mezi společností a sborem. Dle jeho slov je tento zvláštně zbarvený Airbus poctou nejen hasičům, kterých je u FDNY přibližně 15 tisíc v činné službě, ale i všem občanům města New York.

Krása nového zbarvení letounu se naplno projevila při jeho přeletu v nízké výšce nad řekou Hudson. K ní se váže pochopitelně i vzpomínka na havárii jiného Airbusu, který na ní po vysazení motorů z důvodu nasátí hejna ptáků musel nouzově přistát. U události tehdy samozřejmě zasahovali newyorští hasiči a záchranáři, kterým se po skvělém manévru kapitána letounu podařilo dostat všechny osoby na břeh bez vážných zranění.

Nadace FDNY je nezisková organizace, oficiálně zřízená sborem. Její úkoly jsou zlepšení požární bezpečnosti ve městě a zároveň s tím zlepšení pracovních podmínek hasičů včetně vhodného pořizování vybavení apod. V tomto nadaci výrazně podporuje právě společnost JetBlue Airways.

Ta má za sebou dlouhou historii podpory FDNY. Za poslední tři roky bylo pro nadaci z fondů společnosti uvolněno 300 000 USD a JetBlue v rámci podpory bezúplatně provedla a zorganizovala více než 40 obousměrných letů s hasiči, vydávajícími se na pomoc kolegům na území celých Spojených států amerických při likvidaci rozsáhlých, zejména lesních požárů. JetBlue také přepravovala zdarma hasiče a záchranáře při ostatních živelných katastrofách, jako např. hurikán Katrina apod.

Co je zajímavé, že více jak 250 pracovníků letecké společnosti jsou bývalí hasiči z FDNY, kteří už ze zdravotních či jiných důvodů nemohli vykonávat své původní povolání.

FDNY ale jen nebere, také dává. Pro JetBlue zorganizoval již několik tematických školení a společně s experty leteckého dopravce vymýšlejí hasiči implementaci požárních školení dle posledních metod a trendů do veřejného, resp. obchodního života. Za zmínku také stojí fakt, že ředitel JetBlue Dave Barger obdržel v roce 2011 cenu humanity právě za podporu FDNY a jeho nadace.

Foto a info: JetBlue Airways, FDNY a FDNY Foundation
Autor: Václav Porkát

Sdílet