Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pod sutinami naštěstí nikdo nebyl

Ke zřícené stodole v Masarykově ulici v Poběžovicích vyjížděli včera, 24. května 2007, před dvacátou hodinou místní dobrovolní hasiči a profesionálové HZS Plzeňského kraje z Domažlic. Původně jeli hasiči odstranit jen trčící trámy.

Po dojezdu na místo však dostali hasiči od občanů informaci, že před zřícením stodoly byly uvnitř slyšet hlasy. Do objektu si prý také chodívaly hrát děti. Jelikož existovalo podezření, že by se uvnitř mohla nacházet pod sutinami nějaká osoba, byl na místo povolán policejní psovod se psem a také termokamera z HZS Tachov. Starosta obce zjistil majitele objektu a dostal od jeho právníků souhlas, aby mohly být sutiny prohledány.

Policejní pes jedno místo označil, ale nebylo to průkazné, jelikož nemá výcvik pro vyhledávání osob ze sutin. Po dvacáté hodině bylo požádáno GŘ HZS ČR o speciálně vycvičené psy. Bylo rozhodnuto, že psy s psovody na místo dopraví vrtulník Letecké pátrací a záchranné služby Armády ČR. Budova, jejíž část se zřítila, je součástí zámeckého parku, který je složitě podsklepen. Po jednadvacáté hodině byl zahájen průzkum objektu pomocí termokamery. Byly prozkoumány půdní prostory s negativním výsledkem. K posouzení statiky budovy byl povolán statik. Sutiny hasiči nasvítili pomocí osvětlovacího agregátu. Po dvaadvacáté hodině přistál vrtulník se speciálně vycvičenými psy. První průzkum psovodi se psy absolvovali během půl hodiny. Hasiči se pustili do odklizení sutin a po odvětrání vytvořeného otvoru prostor prozkoumali psi. Prohledávání sutin psovodi se psy ukončili před půlnocí a odletěli vrtulníkem. Žádné zavalené osoby nebyly nalezeny. Po půlnoci hasiči akci ukončili a místo předali starostovi obce, který s místní jednotkou objekt bude zajišťovat.

foto: Luboš Mleziva


por. František Vaško
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-wap-
Sdílet