Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu ve Stochově hasiči evakuovali jednu osobu, hořelo kvůli závadě na prodlužovačce

Dne 31. 12. 2013 byl v 11:33 hodin na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen vycházející kouř ze střešní krytiny na bytovém domu v obci Stochov.

Operačním střediskem byly na místo vyslány jednotky Hasičského záchranného sboru ze stanice Stochov s technikou CAS 24 a CAS 32, Kladno s technikou AZ 37, VEA a VA, které byly posíleny jednotkami Sborů dobrovolných hasičů z obce Lány s technikou CAS 25 a CAS 32 a Rynholec s technikou CAS 20 a DA 10. Událost byla dále předána také Policii ČR.

První jednotka byla na místě 2 minuty od nahlášení události na operační středisko a to díky vzdálenosti domu přibližně 300 metrů od stanice profesionálních hasičů. Po prvotním průzkumu bylo zjištěno, že se jedná o stoupající kouř ze střechy na bytovém domu se čtyřmi nadzemními podlažími.

Jednotka provedla průzkum domu v izolačních dýchacích přístrojích a v posledním podlaží provedla násilný vstup do bytu, nad kterým docházelo ke stoupání kouře ze střechy. Po vstupu do bytu bylo zjištěno, že je obývací pokoj a kuchyně jsou zakouřeny až po podlahu zplodinami hoření. Jednotka v nulové viditelnosti zasahovala jedním vysokotlakým proudem, který byl veden úzkým schodišťovým zrcadlem a přetlakovým ventilátorem podpořila přirozené odvětrání únikových cest a požárem zasaženého bytu.

Během zásahu se na místo dostavily veškeré povolané jednotky PO a Policie ČR. Po lokalizaci požáru a odvětrání prostor bytu byl proveden průzkum termokamerou a částečné rozebrání sádrokartonové konstrukce. Během likvidace požáru bylo vynošeno ohořelé vybavení na volné prostranství. Po závěrečném průzkumu bylo místo zásahu předáno a všechny složky IZS se vrátily zpět do míst své dislokace.

Zásah si vyžádal evakuaci jedné osoby, k žádnému zranění občanů ani zasahujících nedošlo.

Během zásahu bylo na požár v bytové jednotce spotřebováno pulsním hašením pouze 40 litrů vody a jeden kus přenosného hasicího přístroje CO2.

Jako pravděpodobná příčina vzniku požáru byla stanovena technická závada na elektrickém prodlužovacím kabelu. Přibližná škoda činí 400 000 Kč. Uchráněné hodnoty činí 400 000 Kč.

nstržm. Ing. Martin Vondra
HZS Středočeského kraje

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet