Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vohnivák Wohnout No.5

Na tradičním hudebním festivalu Mezi ploty, který se koná již 16 let v areálu psychiatrické léčebny Bohnice, se i letos představila kapela Wohnout. Tentokrát mělo vystoupení poněkud hasičskou tečku…

Před několika týdny, konkrétně při druhém a tedy i posledním pražském koncertu turné Polib si dědu, na které kapela Wohnout vyrazila v rámci představení nové stejnojmenné Andělem ověnčené desky, jež se konal v Paláci Akropolis, tak na následném večírku vznikl v hlavách nového člena skupiny, Jakuba Koháka, známého to režiséra reklam, videoklipů (má čtyři Anděly – hud.ceny), zároveň velkého herce malých rolí a pochopitelně zpěváka a kytaristy skupiny Wohnout a Vaška Porkáta, profesionálního hasiče HZS ČD Praha, šéfredaktora webu Požáry.cz a kamaráda kluků z kapely nápad, jak zpestřit jejich vystoupení v rámci koncertu na festivalu Mezi ploty. Jak se na něj ovšem přišlo, si ani jeden z aktérů dnes již přesně nedokáže vybavit… Oč tedy šlo. Zpočátku se hovořilo zřejmě o jakémsi netradičním oblečení a z toho zřejmě vznikl nápadíček, že Jakub bude na sobě mít v rámci svého vystoupení při písničce U nás na Nouzově střední protižárový oblek Isotemp, pro laika vzbuzující pocit skafandru kosmonautů. Slovo dalo slovo a plán se začal pomalu a tajně realizovat.

Včera, tedy 27. 5. 2007, přišla očekávaná a velmi utajovaná chvíle. O použití protižárového obleku nevěděl nikdo vyjma Jakuba s Vaškem… Prostě překvapení nejen pro diváky… V 18:15 začala produkce Wohnoutů, kterým neřekne slovenská kapela Horkýže slíže jinak, než „Zohybať“ a v zákulisí začala ostrá zkouška obleku, zda-li to v něm Jakub vůbec dokáže odehrát. Počasí bylo v neděli až moc horké, na sluníčku přes 40° C, a to jsou i pro trénované hasiče docela drsné podmínky. Když ovšem začal vanout svěží vítr, bylo jasné, že to půjde.

Ve stejný okamžik se počala na své vystoupení připravovat skupina Olympic, její lídr Petr Janda, ikona naší hudební scény, uznale pokyvoval hlavou nad Jakubovým kostýmem, stejně tak i ostatní přítomní včetně malého štábu televize. Udělalo se několik pokusů rychlého oblékání „žáráku“, vše klaplo, a tak se jen čekalo na pokyn dědka Karla, kdy má Kuba přijít na podium. To se stalo krátce před devatenáctou hodinou.

Za opravdu velkých ovací a také překvapených výrazů manažerky skupiny Martiny a samozřejmě i ostatních členů kapely, předstoupil před početné bohnické publikum Jakub Kohák ve stříbrném obleku hasičů, který na sobě měl i nezbytné W, symbol skupiny. Poslední, kdo si nevšiml co má Kuba na sobě za oblek, resp. jak vypadá, byl zpěvák a kytarista Matěj Homola, který ohlásil jeho jméno a s úsměvem na tváři se na něj obrátil. V tu chvíli spatřil vedle sebe „kosmonauta“ a mírně se lekl… Že se uskuteční nějaká „kulišárna“, to tušil jen basák Jirka Zemánek. Písnička se za drobných technických problémů odehrála a Jakub za bouřlivého skandování obecenstva opustil podium. Jeho tvář tedy divákům zůstala utajena až do závěrečné děkovačky… V zákulisí přijal množství slov uznání, že to vůbec vydržel a to ho nejmenovaný muzikant od vystoupení v obleku málem odradil…

Jakubovi i Vaškovi bylo poté poděkováno za zpestření koncertu, jež se odehrál přes horké počasí ve skvělém duchu a atmosféře, prostě kytarové parády bratrů Homolů, taneční číslo Dua Egon, tedy Arnouše Vrabouše a Omouše Kvasňouše a jako třešnička na dortu Jakub „kosmonaut“ Kohák.

Další informace o kapele Wohnout najdete na jejich skvělém webu www.wohnout.cz a na webu www.jirkku.com je velké množství fotografií z festivalu.

PS: Jirkku, díky za fotky.

-red-
Sdílet