Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ústřední hasičská škola v Jánských Koupelích zorganizovala IMZ na téma „Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou“, kurzy budou pokračovat

Provádění záchranných prací ve výšce a nad volnou hloubkou jednotkami požární ochrany zahrnuje širokou škálu činností a aktivit, které hasiči musí řešit v prostorech s nebezpečím pádu, často v nebezpečných a exponovaných situacích.

Tato činnost není v České republice omezena kategorií jednotky požární ochrany (dále jen „jednotky PO“). Záchranu osob z výšky, technicky náročné zásahy s komplikovaným přístupem s nutností využití lanových technik, řeší speciálně odborně připravovaní členové lezeckých skupin a lezeckých družstev (dále jen „hasiči-lezci“), kteří jsou ustaveni v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen „HZS ČR“) a plošně pokrývají území České republiky.

Nicméně slanění, pracovní polohování, záchranné a likvidační práce např. při řešení následků větrných smrští, upevnění plechů na střechách, využití lanové techniky pro záchranu osob během povodní, případně při odstraňování následků povodní apod. může být a v praxi bývá řešeno obecně jednotkou PO bez ohledu na kategorii jednotky PO.

Všechny zásahy ve výšce a nad volnou hloubkou kladou zvýšené nároky na zasahující hasiče vyplývající z vysoké rizikovosti prováděné činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou. Hasiči, kteří jsou v prostoru s nebezpečím pádu, musí činnost provádět bezchybně, precizně a s vědomím následků, které mohou vyplynout z individuální chyby při prováděné činnosti. Jakékoli pochybení může mít a má za následek pád se všemi jeho negativními důsledky. Zpravidla se jedná o těžké nebo smrtelné úrazy.


Stávající systém odborné přípravy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí (dále je „JSDHO“) dostatečným způsobem nereflektuje na výše uvedené skutečnosti, odborná příprava členů JSDHO je v gesci velitele JSDHO bez ohledu na to, zda k této specifické činnosti má předpoklady fyzické, psychické a pedagogické.

Problematika prací ve výšce a nad volnou je začleněna v kurzech k získání odborné způsobilosti velitele JSDHO. Časovou dotaci na tuto oblast ve srovnání s možnými důsledky nesprávně prováděných činností lze považovat za neadekvátní a nedostatečnou.


Z výše uvedených důvodů ve dnech 29. 11. 2013 až 1. 12. 2013 SH ČMS – Ústřední hasičská škola v Jánských Koupelích (dále jen „UHŠ Jánské Koupele“) zorganizovala první instrukčně metodické zaměstnání – Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro jednotky SDH obcí I (dále jen „IMZ I“) v rozsahu 24 výukových hodin.

Cílem IMZ I bylo připravit a proškolit velitele jednotek SDH obcí, případně velitelem jednotky SDH obce určeného člena (garanta odborné přípravy) k jednotnému provádění odborné přípravy členů ve výšce a nad volnou hloubkou. IMZ I byl připraven na základě opakovaných požadavků velitelů jednotek SDH obcí.

IMZ I se zúčastnilo celkem 17 frekventantů jednotek SDH obcí Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Frekventantům IMZ bylo zajištěno ubytování a strava, zapůjčení kompletní sady věcných prostředků pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou a komplexní souhrn metodických materiálů.


IMZ I byl veden členy Lektorského sboru HZS ČR pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou. Samotný průběh IMZ I byl bezproblémový, samotnými frekventanty byl charakterizován jako fyzicky a částečně i psychicky náročný. Bezesporu svou roli sehrálo i počasí a klimatické podmínky, velká většina IMZ I probíhala na externích trenažérech v teplotách bod bodem mrazem a silného větru.

Teoretická část IMZ I byla minimalizována na nezbytné minimum, důrazu se kladl na praxi, během které byly dále vysvětlovány a popisovány další základní teoretické principy bezpečné činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou. Během první části IMZ I byli frekventanti seznamováni s činnostmi na lezeckém trenažéru, v druhé části získané vědomosti a návyky aplikovali při provádění činností ve výšce a nad volnou hloubkou v reálných terénech a při plnění reálných úkolů – exponované slanění z výšky cca 55 m, překonání lanové cesty ve vysoké expozici apod.

IMZ I byl realizován s podporou Krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje. Prostředky pro IMZ byly poskytnuty firmami dodávající jednotkám požární ochrany věcné prostředky pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou, především firmou Singing Rock a dále firmou Lanex a.s. Program IMZ I byl připraven a veden členy Lektorského sboru HZS ČR pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou.

Na základě příznivých ohlasů prvního pilotního IMZ I bylo rozhodnuto o pokračování organizace IMZ I v roce 2014. Termíny konání IMZ I v prvním pololetí roku 2014 jsou následující:

  1. 3. – 9. 3. 2014,
  2. 4. 4. – 6. 4. 2014,
  3. 13. 5. – 15. 5. 2014.

Počet účastníků jednotlivých IMZ je z organizačních důvodů omezen, pro zařazení do IMZ je rozhodující datum přihlášky.

V případě zájmu je možné obrátit se telefonicky přímo na UHŠ Jánské Koupele – tel. 556 309 017, kontaktní osobou je Ing. Jan Karger, případně Ing. Petr Vícha.

Cena za IMZ I je 3 990,–.

Všichni frekventanti podpisem potvrdí zdravotní a fyzickou způsobilost a skutečnost, že prošli základní odbornou přípravou hasiče. Organizátor IMZ si vyhrazuje možnost ukončení IMZ bez náhrady pro frekventanty nedodržující pokyny lektorů, případně bezpečnostní zásady. IMZ se bude konat za jakýchkoli klimatických podmínek, praktická část IMZ bude probíhat na nekrytých trenažérech za každého počasí. V rámci UHŠ Jánské Koupele budou zajištěny prostory pro sušení.


Každý frekventant bude vybaven:

  1. oblečení – PS II + zásahový oděv včetně náhradních,
  2. zásahové boty případné outodoorové boty se zpevněným kotníkem (ne tenisky),
  3. rukavice pětiprsté, celoprstové – zásahové nebo pracovní, vhodné pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou,
  4. doplňky pro případně nepříznivé klimatické podmínky,
  5. případně osobní prostředky pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou využívané v JSDHO.

Délka trvání IMZ – 24 hodin. Další požadavky na zařazení do IMZ I jsou následující:

  1. absolvování základní odborné přípravy členů jednotek SDH obcí,
  2. zdravotní způsobilost člena jednotky SDH obce,
  3. odpovídající fyzická kondice a aktuální zdravotní stav,
  4. schopnost adaptability na prostředí práce ve výšce a nad volnou hloubku.

Osnova IMZ:

Pátek – 16:30 začátek IMZ, do cca 21:00.

  • úvod – teorie (učebna),
  • cíle – teorie (učebna),
  • organizační pokyny – teorie (učebna),
  • představení a předání metodických materiálů – teorie (učebna),
  • systém zajištění odborné přípravy v oblasti prací ve výšce a nad volnou hloubkou v podmínkách jednotek PO se zaměřením na JSDHO – teorie (učebna),
  • legislativní rámec a interní předpisy – teorie (učebna),
  • základní uzly – teorie a praxe (učebna, lezecká stěna UHŠ),
  • základy vytváření kotevních bodů – teorie a praxe, (učebna, lezecká stěna UHŠ),
  • základní materiál používaný v průběhu IMZ – vyhodnocení vybavení jednotlivých frekventantů, předání lezeckých balíčků, zásady kontroly prostředků (učebna, lezecká stěna UHŠ),
  • upravení prostředků na míru, kontrolní zavěšení (učebna, lezecká stěna UHŠ),
  • způsoby balení lana (učebna, lezecká stěna UHŠ).

Sobota

  • praktický výcvik.

Neděle

  • praktický výcvik.

Richard Dudek
KSH MSK

Sdílet