Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dětský den ve Stachově

V sobotu 26. května pořádal hotel Stachov ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči dětský den. Tato akce byla pojata jako sportovní odpoledne s dětskou taneční zábavou a opékáním buřtů.

Po poledním lijáku a silné bouřce se počasí umoudřilo, nebe vyjasnilo a ve 14 hodin, kdy tato akce oficiálně začínala, již byl opět pěkný pařák. Pro děti bylo připraveno celkem 9 disciplín. Přetahování lanem, běh v pytlích, lovení rybiček z bazénku, hod míčkem a kroužky na cíl, malování obličeje poslepu, hod diskem, přenos vody v kýbli na žebříku a následné shození terčů pomocí džberové stříkačky a jako poslední disciplínou byla lanovka, kterou postavila lezecká skupina našeho SDH. Zároveň toto brali jako výcvik pro případnou záchranu osob z výškové budovy, kterých je v našem okolí docela dost. Zejména hotely na Zadově. Zpočátku lanovka u dětí budila respekt a některé měly i trochu strach, ale po prvních odvážlivcích se již stála fronta a pro kluky, kteří tahali děti nahoru, to byla dost velká zabíračka. Nutno dodat, že statečně vydrželi až do konce a na závěr svezli i pár maminek, které si to také chtěly vyzkoušet.

Své umění dětem předvedli i šermíři ze skupiny „rytířů Gwydeonu“ z Plzně, kteří zinscenovali středověký souboj dvou rytířů. Byla to pouze jedna ukázka jako pozvánka na 7.července, kdy bude také v areálu hotelu Stachov sehrána středověká bitva a dobývání hradu. Na tuto akci jste tímto všichni srdečně zváni. I když předvedli jen jeden souboj, u dětí sklidili obrovský úspěch a někeré si to i vyzkoušely na vlastní kůži. Všechny děti si mohly potom osahat brnění a potěžkat meč i jiné středověké zbraně.

V 16 hodin místní hasiči předvedli dětem zásah na hořící auto na parkovišti hotelu. Ve vraku staré škodovky byl rozdělán oheň, posléze byl nahlášen požár na hasičskou zbrojnici, odkud vyjela Tatra 815 se čtyřčlennou osádkou a provedla uhašení ze silnice pomocí dvou hadic C a proudnice Rambo Jet. Oheň byl úspěšně zlikvidován a hasičům byl odměnou potlesk všech přihlížejících.

Když děti obešly stanoviště a úspěšně splnily disciplíny, odešly do sálu, kde pro ně hrála kapela p. Staňka a jeho žáků ze ZUŠ Stachy. Tam se také pořádně vyřádily při tanci.
Lehce po 18. hodině se rozdělal táborák a děti společně s dospěláky včetně hasičů a kapely si opekly buřty. U ohně také zhodnotily dnešní akci, všem dětem se velice líbila a již teď se těší na nějakou další.

Na tuto akci se vybíralo pouze dobrovolné vstupné, které pořadatelé věnovali do sbírky na opravu poničených exponátů po loňské katastrofě z Pošumavského hasičského muzea na Stachách.

-wap-
Sdílet