Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neobvyklý zásah hasičů

Včera krátce před půl třetí provedli příslušníci Hasičského záchranného sboru z požární stanice Nýřany a dva členové jednotky SDH města Nýřany neobvyklý zásah. Jednalo ze o „záskok" za záchrannou službu.

Na požární stanici přiběhla značně rozrušená žena. Informovala dozorčího útvaru, že se jejímu muži přihodilo vážné zranění při práci s rozbrušovací pilou. Žena dále uvedla, že bydlí 50 metrů od požární stanice a hned ji napadlo shánět nejbližší pomoc u hasičů. Na místo události „vyběhla" jednotka s obvazovým kufrem, kyslíkovým křísícím přístrojem, vakuovými nosítky a dlahami. Dozorčí útvaru ihned informoval prostřednictvím Krajského operačního střediska Územní zdravotnickou záchrannou službu. U zraněného byly zjištěny četné řezné rány v oblasti paží, zápěstí a dolní končetiny v oblasti stehenní. Muž ztratil mnoho krve. Hasiči provedli zastavení tepenného krvácení zaškrcením tlakového bodu a sterilně překryli hluboké rány způsobené ruční bruskou. Jelikož zraněný upadal do šoku, uložili hasiči zraněného na nosítka, podložili dolní končetiny pro lepší prokrvení hlavy a nasadili inhalaci kyslíku. Dva hasiči byli vysláni na nejbližší křižovatku a příjezdovou komunikaci k domu pro rychlé navedení vozidla záchranné služby. Samozřejmě že před naším „příchodem" na místo události se snažili poskytnout první pomoc i rodinní příslušníci zraněného, kteří rovněž volali ZZS Pk.

Po příjezdu lékaře byl zraněný muž předán do péče záchranné službě. A jednotka prakticky odešla zpět na svoji požární stanici. Je velmi potěšující okolnost, že nás hasiče lidé vnímají jako ty, co jsou jim schopni první poskytnout jakoukoli pomoc v nouzi, byť to přímo nesouvisí s požární ochranou! A my jsme zase hrdi na to, že jsme schopni tuto pomoc poskytnout rychle, kvalifikovaně a profesionálně!

Ilustrační foto.

npor. Kučera Robert
velitel PS Nýřany ÚO Plzeň
HZS Plzeňského kraje

-wap-
Sdílet