Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár v domově důchodců

Rozsáhlý požár v domově důchodců v Sokolnicích na Brněnsku byl dnes (30. 5. 2007) odpoledne námětem taktického cvičení hasičů. Požár podle scénáře cvičení vznikl po technické závadě na elektroinstalaci.

Rozsáhlý požár v domově důchodců v Sokolnicích na Brněnsku byl dnes (30. 5. 2007) odpoledne námětem taktického cvičení hasičů. Požár podle scénáře cvičení vznikl po technické závadě na elektroinstalaci v půdním prostoru sokolnického zámečku, který slouží jako domov důchodců pro 118 seniorů. Simulovaný oheň se rozšířil na půdu i střechu objektu. Na místo postupně vyjelo 10 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s 19 zásahovými vozidly. Ze silně zakouřených chodeb a společných prostor hasiči evakuovali 28 lidí, z toho šest ležících pacientů. Seniory při evakuaci nahradili žáci sedmých až devátých tříd sokolnické základní školy. Hasiči je postupně vyvedli a vynesli z ohroženého prostoru ke shromaždišti evakuovaných a zraněné předali přivolaným zdravotníkům.
Vzhledem k rozsahu události byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu a na místě byl zřízen štáb velitele zásahu. Požár hasiči hasili vodními proudy pomocí výškové techniky i hadicového vedení uvnitř budovy. K jejich zásobování zřídili čerpací stanoviště u nedalekého vodního zdroje. Cvičení trvalo 1,5 hodiny a jeho hlavním cílem bylo prověřit připravenost hasičů na skutečný zásah v objektu a poznání zdejších podmínek.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet