Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několik měst a obcí přispělo v Olomouckém kraji na nákup termokamer, hasiči tak budou efektivnější

Na přelomu roků 2013 a 2014 byly do výjezdových vozidel na požárních stanicích Hranice, Kojetín a Zábřeh v Olomouckém kraji zařazeny nové termokamery ISG SD250, které budou využívány zejména pro záchranu osob a prohledávání zakouřených prostor, vyhledávání skrytých ohnisek požárů nebo vyhledávání jiných zdrojů tepla.


Termokamera pro hasiče z požární stanice Hranice byla pořízena sdružením finančních prostředků města Hranice (97.900 Kč) a dále města Potštát, městyse Hustopeče n.B. a obcí Bělotín, Černotín, Dolní Těšice, Horní Těšice, Horní Újezd, Hrabůvka, Jindřichov, Klokočí, Malhotice, Milenov, Olšovec, Opatovice, Paršovice, Partutovice, Polom, Provodovice, Radíkov, Rakov, Rouské, Skalička, Střítež n.L., Špičky, Teplice n.B., Ústí, Všechovice a Zámrsky (dohromady 102.100 Kč).

Termokamera pro požární stanici Kojetín byla pořízena sdružením finančních prostředků města Kojetín (50.000 Kč), Mikroregionu Střední Haná (50.000 Kč) a HZS Olomouckého kraje (100.000 Kč).

Také město Zábřeh poskytlo v roce 2013 Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje finanční příspěvek na pořízení termokamery, jeho výše činila 100.000 Kč.


Termokamery umožní příslušníkům jednotky rychlou orientaci v zakouřeném nebo jinak nepřehledném prostoru. Tento typ termokamery je vybaven snímačem 160×120 bodů, dvojnásobným zvětšením obrazu a funkcí ICE.

Funkce ICE (Inteligent Image Enhancement) zaručuje současné zobrazení jak extrémně vysokých teplot (až do +1200 ºC), tak i nízkých teplot okolí, bez saturace a ztráty obrazové informace.

Další předností této kamery je stínítko s integrovanou čočkou zvětšující obraz, které je kompatibilní s používanými maskami dýchacích přístrojů a zaručuje oční kontakt záchranáře se zobrazovacím displejem termokamery i v hustém dýmu. Mezi další vlastnosti patří i tepelná výdrž kamery do teploty až 450°C, pád z výšky až dvou metrů nebo potopení do 1 m vodního sloupce.

Sdílet