Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár finského dvojdomku na Karvinsku

Pět jednotek požární ochrany z Karvinska zasahovalo ve čtvrtek 31. 5. 2007 od tří do sedmi hodin ráno u požáru finského dvojdomku v bývalé hornické kolonii.

Pět jednotek požární ochrany z Karvinska zasahovalo ve čtvrtek 31. 5. 2007 od tří do sedmi hodin ráno u požáru finského dvojdomku v bývalé hornické kolonii v Horní Suché na Karvinsku. Polovina dvojdomku, v níž bydlelo deset lidí, lehla popelem, druhý domek byl poškozen jen částečně.

Zřejmě sousedka zpozorovala plameny a dým, šlehající z dřevěného finského dvojdomku, a zavolala mobilním telefonem na operační středisko hasičů. Na místo požáru ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Havířově a Karviné a s nimi tři dobrovolné jednotky Horní Suchá, Havířov-město a Petrovice-Závada, celkem šest cisternových automobilových stříkaček.

Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu za půl hodiny, dohašovací práce s rozebíráním konstrukcí trvaly až do sedmi hodin ráno. Polovina dvojdomku shořela, jeho deset uživatelů z něj ale uniklo včas a bez zranění. U druhé poloviny dvojdomku oheň „pouze“ poškodil koupelnu, verandu a boční zeď.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Škoda byla odhadnuta na čtvrt milionu korun.

Stovky podobných finských domků s dřevěnými zdmi stojí především v obcích na Ostravsku a Karvinsku hlavně v bývalých hornických koloniích. Byly postaveny především ve 40. a 50. letech minulého století a svá nejlepší léta už mají za sebou. Oheň se v nich rozšiřuje velmi rychle.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet