Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neobvyklá přestavba „erťáka“

Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Dolní Radechová na Náchodsku má ve svém vozovém parku velmi neobvyklou přestavbu známé CASky na podvozku Škoda 706. Je to prostě „roletovej“ Trambus.

Když se v komentáři ke článku Dopravní nehody na Královéhradecku ze dne 21. 5. 2007 objevil dotaz, co že je to za podivné auto na snímku č. 2 a v následujícím příspěvku to bylo mírně vysvětleno, nedalo mi to a začal jsem se shánět po informacích o neobvykle vypadajícím Trambusu. Za pomoci hornomaršovského Soptíka se mi to podařilo, a tak vám o něm nyní přináším malý článek.

Jedná se o klasického bývalého všem hasičům dobře známého tzv. „erťáka“ tedy cisternu na podvozku Škoda 706, který byl vyroben v roce 1963. Přestavba na jeho nynější podobu proběhla v letech 2004/2005, tedy po více jak 40ti letech existence vozu. Dalo by se říct, že to byl takový opožděný dárek k jeho kulatým narozeninám… Z původního vozidla se zachovala jen kabina a šasi. Vše ostatní je nové nebo pochází z jiného vozu. Konkrétně motor M 634, převodovka 10 P 80, hnané nápravy LIAZ, hydraulické řízení a dvouokruhové brzdy jsou ze Škody MTSP. Nástavba je vyrobená zcela nově, čerpadlo je umístěno klasicky v zadní části a na boku jsou namontovány rolety, které kryjí skříně s vybavením. To obsahuje mimo jiné plovoucí čerpadlo, kalové čerpadlo, motorovou pilu, sorbenty, lezecké vybavení, elektrocentrála 4,5 kW, osvětlovací tělesa, dýchací přístroje Saturn S 5/7, vakuové dlahy, hadicové příslušenství a jiné drobnosti. V rámci kompletní repase byla vyrobená i nová nádrž na vodu o objemu 3 500 l. V kanystrech se vozí 200 l pěnidla. Jako zajímavost bych uvedl výsuvné plato s kohoutkem na vodu, které je umístěno v zadní roletě na pravé straně a je dobré k očistě na místě zásahu. Na střeše je pak lafetová proudnice, sada nastavovacích žebříků a hliníkové bedny na materiál (ženijní nářadí apod.).

Celá přestavba vozidla je schválená dnes již de facto neexistující firmou LIAZ Jablonec. Prováděli jí z velké části sami členové JSDH Dolní Radechová a vyšla na zhruba 70 000,– Kč.

JSDH Dolní Radechová je zařazena jako JPO kategorie V, počet výjezdů se pohybuje v číslech cca 10 – 15 ročně.

Musím říct, že se mi takto předělaný „trambulín“ velmi líbí, škoda že jich podobně upravených není u nás víc. Můžete se však těšit na článek o dalším roletovém vozu tohoto typu. Někdy během léta…

Informace o automobilu a jeho fotografie poskytl Tomáš Klikar, velitel JSDH Dolní Radechová, za což mu velmi děkuji a samozřejmě poděkovat musím také hornomaršovskému Soptíkovi, který mi opatřil kontakt na hasiče z Dolní Radechové.

-wap-
Sdílet