Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ukázky hasičů v mateřské škole

Netradiční dárek dostalo na svůj svátek 140 dětí z mateřské školy v ulici Františka Formana v Ostravě-Dubině. Ve čtvrtek 31. 5. 2007 si mohly i se zaměstnanci zařízení vyzkoušet hromadnou evakuaci z objektu.

Dále mohly pozorovat hasiče ze stanice v Ostravě-Hrabůvce při jejich cvičení a pak i při ukázkách jejich činnosti a techniky.

Cisternová automobilová stříkačka Dennis Rapier s šesti muži z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje vyjela ke školce ihned po oznámení požáru, který byl spojen se zakouřením hlavní chodby. Zaměstnanci mateřské školy, z nichž o cvičení věděli jen někteří, stačili podle evakuačního plánu vyvést ven z objektu všechny děti. Hasiči museli likvidovat požár, objekt odvětrávat, ale vedle toho ještě najít v objektu dvě děvčátka.

Pak zachraňovali zraněného muže, který se nadýchal zplodin hoření. Jako figurant posloužil velitel jejich stanice. Položili ho na fixační nosítka a před školkou mu poskytli předlékařskou pomoc včetně resuscitace.

Po ukončení cvičení se děti rozdělily do sedmi skupin, každé se věnoval vždy jeden hasič. Na programu byly ukázky hašení, odvětrávání, děti si mohly nasednout do hasičské cisterny a prohlédnout si útroby hasičského vozidla v přední i technické části.

Hasiči byli v mateřské škole Františka Formana poprvé a pro děti to byl bezesporu nevšední zážitek. Nejvíc se jím očividně líbilo stříkání z hadic, u kterého se tvořila fronta dětí, ale i evakuace. „Bylo to super. Abychom se naučili evakuovat, vyvedli jsme všechny děti ven. Seřadili jsme je a seběhli s nimi dolů. Byl to pro ně obrovský zážitek, o to více, když pak přijeli chlapi hasiči v zásahovém obleku a s přilbami. Nazvala bych to učení prožitkem, což je pro takové malé děti mnohem lepší, než jim něco vysvětlovat, když to nevidí na vlastní oči. Čtvrteční den si budou určitě pamatovat. Hasiči by k nám mohli jezdit každý rok,“ řekla organizátorka cvičení, učitelka a požární preventistka mateřské školy Helena Čapková.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet