Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž zemřel při požáru postele

Čtyřiačtyřicetiletý muž dnes dopoledne zemřel při požáru postele v pokoji v prvním patře rodinného domu v Šumické ulici v Pozořicích na Brněnsku. Zraněného majitele domu našla jeho matka ležícího na zemi vedle postele v zakouřeném pokoji.

Žena syna s pomocí souseda vynesla na chodbu a uvědomila hasiče. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 8:57 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Pozořicích. Muži, který byl v bezvědomí, hasiči poskytli předlékařskou pomoc a zavolali mu Zdravotnickou záchrannou službu i lékařku zdejší polikliniky. Lékařka však konstatovala, že muž v průběhu zásahu zemřel. Podle dosud zjištěných poznatků se muž zřejmě nadýchal toxických zplodin hoření a utrpěl rovněž popáleniny.

V zakouřeném pokoji o rozměru cca 3 × 4 metry hasiči našli ohořelé matrace a lůžkoviny. Doutnající matrace vyhodili z okna před dům a dohasili vysokotlakým proudem. Požár zlikvidovali v 9:30 hodin a zakouřený pokoj a chodbu domu odvětrali. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele domu při kouření. Od cigarety se vzňala postel a na muži začalo hořet i oblečení. Způsobenou věcnou škodu vyšetřovatel vyčíslil na pět tisíc korun.

Čtyřiačtyřicetiletý muž z Pozořic na Brněnsku je letos již šestou obětí požáru v Jihomoravském kraji a druhou obětí v důsledku kouření. Prvním zemřelým, který doplatil na nedbalost při kouření, byl třiašedesátiletý muž v bytě v Olomoucké ulici v Brně-Černovicích. Obyvatel bytu přišel o život v noci ze 24. na 25. březen poté, co ze zapálenou cigaretou usnul na židli a nadýchal se zplodin hoření z požáru podlahové krytiny.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet