Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ÚVAHA: Když nahradí řidiče v automobilech automaty které nebourají, přijdou hasiči o práci?

Na obzoru se rýsuje velká věc, revoluce v automobilovém odvětí: auta bez řidičů. Pohoda, klídek, však co se může stát? Z pohledu hasičů se toho může stát hodně. Přijdou o práci, i peníze.

Jednoduchým pohledem do statistické ročenky HZS ČR zjistíme, že se počet dopravních nehod pohybuje na srovnatelných číslech jako požáry – po zaokrouhlení 20 tisíc nehod z celkem 100 událostí ročně. To je pětina všech.

Pětina událostí, za které, zjednodušeně řešeno, nyní hasiči dostávají nemalé finanční prostředky, na které si – pokud bude vedení HZS rozumné a nezačne hýřit na nesprávných místech – hasiči velmi rychle zvyknou a projeví se na výjezdu. Zvyknou si hasiči jak dobrovolní, tak profesionální. Přeci jen, mít „jistých“ 5600 Kč za hodinu nebo nemít, je pro jednotku ve středním městě docela podstatné.


… budou to autíčka malinká a lehká, pro jednoho, dva či osm, přesně podle potřeby, s minimální spotřebou, ta městská pravděpodobně elektrická, takže nesmrdící a tichá. Ulice ve městech konečně přestanou vypadat jako nepovedená parkoviště, rozvine se v nich život, a otevře se prostor, dnes zabitý hromadami stojících aut – jen sem tam tam něco tichého přijede, vyloží pasažéry a odjede si čekat na vymezený plac, na další zavolání, dobít se.

Individuální doprava bude náhle otevřena všem: přijede i babička za synem, nikoli jen syn za babičkou, a přestane taxikaření rodičů školáků. Auta bez řidičů se navíc budou domlouvat sama: “cloudové” navigační systémy, jejichž předzvěstí je dnes například Waze, zabezpečí, že tato organizovaná masa vozítek projede i komplikovaným městským provozem bez zádrhelů.

uvádí v článku na serveru Lupa.cz Jiří Hlavenka


A bohužel zapomíná na jednu věc. Taková automatická auta nebourají.

Jestliže vám bankomat dá peníze které chcete, jedná se o dobrou práci programátora. A ten stejný programátor bude vytvářet software, který tu „organizovanou masu automatických autíček“ povede bezpečně od startu do cíle. Naprosto odpadne lidský článek, který je nejčastější příčinou dopravních nehod.


Rok 2014? Automobilový průmysl na opakovaném vzestupu, spousta nehod, spousta mrtvých. Ač je to tvrdé, pro hasiče dobře, mají co dělat, mají co jíst. A dostávají za to zaplaceno od pojišťoven.

Rok 2024? Automobilový průmysl je stále na vzestupu, vyrábí automatická autíčka. Minimum nehod, absolutní minimum mrtvých a hasiči, kteří nemají co dělat.


A upřímně, odpadne li menším stanicím budoucího Hasičského záchranného sboru „starost“ o nehody, budou stále potřeba? Budoucnost je nahnutá…

Sdílet