Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se v Jihomoravském kraji vrací do minulosti, jejich černobílý kalendář ji porovnává se současností

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje vydal k výročí 150 let od vzniku brněnských hasičů z povolání kalendář, ve kterém jsou každý měsíc dva obrázky – zdánlivě stejné, ale ve skutečnosti je od sebe dělí několik desetiletí.

V lednu tak všichni příznivci hasičů mohou vidět porovnání historické a současné techniky, únor pak je zasvěcen porovnání hasičů a jejich výbavy pro hašení, v dubnu se nezapomíná na operační středisko a například v září se podíváme i na vodu.

Protože zájem o kalendáře předčil očekávání a ani na všechny v kraji se nedostalo, obrázky byly zveřejněny online na webu hasičů a každý si je tak může rovnou stáhnout (klikejte s největší opatrností, ať hasičům v Jihomoravském kraji nepoložíte server ;), v případě zájmu vytisknout a vyrobit si kalendář vlastní, třeba v malém. Živit se tiskem a výrobou však hasiči striktně zakazují.

V jednom měsíci je pak skryta zajímavost, kterou pozorní pozorovatelé jistě sami objeví.

Autorem novodobých fotografií je Richard Waldhans, ten hasičům nafotil i loňský kalendář. Tento fotograf bude další fotografie s prací hasičů vystavovat v období od 23. ledna do 9. února 2014 v brněnské Galerii Vaňkovka.

V průběhu května a června pak jihomoravští hasiči plánují několik dalších akcí spojených se stopadesátiletým výročím.

Sdílet