Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cigareta brala život

Při požáru v rodinném domě v Dlouhé Vsi na Klatovsku zemřel jednašedesáti­letý muž.

Domek dvou bratří v Dlouhé Vsi na Klatovsku provází smůla. Loni v září tu explodoval propanbutan unikající z lahve pod plynovým vařičem. Tehdy sourozenci katastrofu přečkali bez újmy. Jen starší z nich musel opravit poničenou kuchyň. Nyní se plameny rozhořely znovu. Tentokrát ale braly život.

Jedenašedesátiletý muž uhořel. Jeho o pět let mladšího bratra vytáhli hasiči z prvního patra. Byl přiotrávený zplodinami a skončil v nemocnici.

Sousedé zřejmě zaregistrovali požár až poté, kdy nabral na síle.

„Slyšeli detonaci. Zřejmě vzpomněli na loňský výbuch plynu a domnívali se, že se stalo to samé,“ vysvětlil František Vaško mluvčí krajského ředitelství hasičů, proč se zpočátku hovořilo o výbuchu probanbutanu.

Experti odhadují, že příčina požáru byla oproti první verzi banální, nicméně měla tragické důsledky. Starší z mužů si zřejmě lehl do postele se zapálenou cigaretou.

„Hasiči ho našli uhořelého na palandě. Vypadá to, že oheň se rozhořel právě tam. Jeho bratr v přízemí nebyl, bydlí v prvním patře domku. Výbuch, který byl slyšet v okolí, lze vysvětit tím, že možná žárem explodovala obrazovka televize, která stála v místnosti,“ podotkl Vaško.

Požár zničil celou místnost v přízemí včetně stropu a razil si cestu přes dveře do sousední místnosti.

Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek. Muži v modrých uniformách si s ohněm poradili během chvíle.

„Oba měli rádi alkohol, zvláště ten starší z bratrů. Teď zřejmě za to zaplatil životem,“ řekl jeden ze sousedů, který sledoval zásah hasičů.

Tragickou událost vyšetřují hasiči společně s policisty. Ti zatím nevylučují ani verzi, že příčinou mohla být závada na elektroinstalaci či eletrickém spotřebiči.

Zdroj : iDnes
Sdílet