Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na komíně

Členové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Příbram 1 cvičili na 70 m komíně v části města Příbram–Zdaboř. Námětem výcviku byla záchrana pracovníka údržby, který z neznámých příčin zkolaboval na ochozu komína.

Námět nácviku byl následující:

Po příjezdu na místo mimořádné události „teplárny na Zdaboři“ je pracovníkem údržby nahlášeno, že se na ochozu komína ve výšce 70 m nachází pracovník údržby, který z neznámých příčin zkolaboval zřejmě po zásahu el. proudem při opravě světla.

Velitel zásahu předává velení nad záchranou akcí ve výšce veliteli lezecké skupiny, a ten společně s dalším lezcem vystoupí pomocí postupového jištění na ochoz komína. Lezci jsou vybaveni lezeckým materiálem a zdravotnickým batohem. Po vylezení lezců na ochoz je radiově podána zpráva veliteli zásahu o stavu údržbáře. Postižený je následkem zásahu el. proudem v bezvědomí a při pádu se udeřil do hlavy, na které má tržnou ránu. Jeho životní funkce jsou zachovány. Lezci ošetří tržnou ránu a proto, že mají podezření na poškození páteře, pacientovi nasadí krční límec a zároveň spustí dolů lano pro lezecká nosítka a vakuovou matraci pro zafixování postiženého. Mezi tím, kdy je zraněný ošetřován, vyráží na žádost velitele lezců další dvoučlenné družstvo na komín.

Společně ukládají zraněného údržbáře do vakuové matrace a lezeckých nosítek.

Následně po nakotvení spouštěcího a jistícího lana přestupuje jeden lezec zábradlí. Ostatní přendávají již nakotvená nosítka přes zábradlí ochozu připravenému lezci pro sestup se zraněným. Po kontrole spojení a nastavení délky lana lezce, který bude nosítka doprovázet, se začne se spouštěním nosítek v doprovodu lezce. Po spuštění nosítek a lezce na zem je zraněný předán Záchranné zdravotnické službě. Ostatní lezci se pak po lanech spouštějí dolů, kde po sbalení veškerého materiálu probíhá závěrečné hodnocení celé akce.

Zhodnocení nácviku:

Časový limit lezci splnili, základním hodnotícím kritériem bylo zvolení vhodného postupu záchrany při dodržení bezpečnosti práce a samostatná činnost lezců.
„Ti prokázali individuální schopnosti při zásahu lezeckou technikou, které vhodně aplikovali při týmové spolupráci,“ uvedl vedoucí lezecké skupiny David Krůta a dodal, že i při tomto cvičení byly objeveny některé nedostatky, z nichž je nutné si vzít ponaučení. Proto se ale taková cvičení provádějí, aby se odhalily chyby, ke kterým by při skutečném zásahu nemělo docházet.


Martin Poulíček – starosta sboru

-wap-
Sdílet