Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Patnáct jednotek hasilo požár na samotě u Šilheřovic na Opavsku, před plameny hasiči uchránili okolní les

Celkem 15 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Opavska a Ostravy zasahovalo v sobotu 11. 1. 2014 večer na samotě uprostřed lesa nedaleko Šilheřovic na Opavsku kde začala hořet prázdná převážně dřevěná stodola a z ní přeskočil oheň na střechu někdejšího „mysliveckého“ hotelu, dnes také neužívaného, snad jen bezdomovci. Požár se obešel bez zranění. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

Celková odhadovaná škoda na dvou objektech je 200 tisíc korun. Hasiči uchránili díky rychlému zásahu majetek za půl milionu korun (další 4 objekty) a okolní les. Když přijeli na místo, museli totiž uhasit desítky metrů čtverečních hořící trávy a několik hořících stromů. Při letošní překvapivě teplé zimě bylo na samotě mezi Ostravou-Antošovicemi a Šilheřovicemi, známé jako Annin Dvůr, i v okolním lese velmi sucho.

Svědkové volali na tísňovou linku hasičů v sobotu po osmnácté hodině. Na místo vyjelo šest jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Hlučíně, Opavě a čtyři z Ostravy (Přívoz, Fifejdy, Zábřeh a Slezská Ostrava), včetně automobilové plošiny, společně s nimi devět jednotek dobrovolných hasičů z Opavska a Ostravy.

Stodola už při příjezdu hasičů vydatně hořela a nebylo ji možné zachránit. Hasiči hasili jak trávu a stromy, tak střechu bývalého hotelu a kontrolovali, aby se oheň nerozšířil i na další čtyři dnes nevyužívané objekty. Oheň dostali po kontrolu za tři hodiny. Minimálně do nedělního rána 12.1. na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů z Hlučína na kontrolu požářiště.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet