Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů v Želízích po třiceti letech omládl, místní hasiči založili kroužek Mladý hasič

Sbor dobrovolných hasičů v Želízích funguje už od konce 19. století. V novodobé historii se závodnímu družstvu podařilo vrátit se mezi nejlepší týmy v požárním sportu, jak tomu bylo naposledy v 60. letech minulého století. Dlouhou dobu se však hasičům nedařilo obnovit tradici práce s dětmi a mládeží.

Hasiči v obci nepůsobí jen na úseku požární ochrany, pořádají také různé kulturní akce. Sbor má členskou základnu o více jak sto členech, jednotka má pětadvacet členů.

Už na jaře jsme si dali cíl – založit kroužek Mladý hasič. Podařilo se nám to až letos na podzim. Sbor postrádal mladou krev, která by zajistila jeho stálé fungování v následujících letech.

říká jednatel SDH Želízy a vedoucí mládeže Bc. Miroslav Steinz

Stárnutí sboru se totiž promítá do závodního družstva a dalších činností. Jednoduché nebylo najít vhodné vedoucí, protože v řadách členů SDH Želízy se nenašli téměř žádní odvážlivci. Hasiči museli okruh rozšířit mezi rodiče dětí z obce i okolí. To se nakonec vyplatilo.

O kroužek byl hned zpočátku velký zájem, některé děti musejí dokonce počkat na další nábor. Nyní kroužek navštěvuje celkem 14 dětí ve věku 8 až 11 let a čtyři jsou zařazeny v přípravce. Děti dostaly hasičské stejnokroje také díky finanční podpoře Obce Želízy a Sboru. Výukové prostředky a další potřeby do kroužku zaplatil sbor.

Za uplynulých pár měsíců, je za vedoucími obrovský kus práce a mladí hasiči své okolí udivují svými nové získanými dovednostmi

uzavírá hlavní vedoucí mladých hasičů Miroslav Steinz

Nyní je před dětmi první závod, koncem února je čeká soutěž v uzlování ve Veltrusech.

Sdílet