Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Starých Ždánicích se slavilo

Před nějakým časem jsem na těchto stránkách představil automobil CAS 25 RTHP jako dárek ke 125. narozeninám SDH Staré Ždánice. V sobotu 26. května 2007 přišlo k věci a oslavy se rozběhly už od ranních hodin. Ale pěkně popořádku.

Založení našeho sboru se datuje na 20. května 1882 na základě usnesení ustavující schůze. Tomuto aktu předcházela výzva okresního výboru a celou tuto myšlenku ještě uspíšil požár, který vznikl v té době na č.p. 2. Tolik alespoň na okraj z dobových materiálů.

Dne 26. května 2007 se tedy slavily již 125. narozeniny našeho sboru. A program celého dne se také nesl v tomto duchu. Členové SDH připravili pro spoluobčany i širší veřejnost vskutku bohatý a zajímavý program a kdo přišel, ten se určitě nenudil.

Program celého dne zahajovali hasiči ze Starých Ždánic otevřením hasičské zbrojnice pro veřejnost, kde bylo možno vidět jak historii, tak i současnost. Malá výstavka fotografií a dalších historických předmětů, soutěžních trofejí, ale i sbírka modelů hasičské techniky upoutávala pozornost jak pamětníků, tak i mladších návštěvníků.

Hlavní program, který zahájil starosta sboru p. Antonín Vydra spolu se starostou obce p. Janem Zetkem odstartoval soutěž v požárním útoku. Domácí družstvo obsadilo druhé místo v kategorii mužů, což samotné oslavy ještě umocnilo. Dalším bodem programu byla ukázka vyproštění zraněných osob ze dvou havarovaných automobilů. I toto se setkalo se značným zájmem diváků. Těsně navazovala ukázka použití poněkud starší techniky, kterou byla sto let stará koňmi tažená stříkačka. Nechyběl komentář a popis samotné akce.

Na sklonku odpoledne měli diváci možnost shlédnout ještě doplňkový program . Ukázka prvků bojového umění vojáků chrudimské jednotky a seskok parašutisty do samotného středu areálu už nepotřeboval komentář. Celý program byl efektně zakončen nízkým přeletem ultralehkých letadel nad hlavami diváků. Pak už se návštěvníci těšili na taneční zábavu, která udělala definitivní tečku za celými oslavami.

Možno konstatovat, že spokojenost byla oboustranná. Veřejnost viděla rozmanitý program, který zaplnil celý den, hasiči se pro změnu radovali z nedávno repasovaného automobilu CAS 25 RTHP, a společně tak důstojným způsobem oslavili narozeniny svého sboru dobrovolných hasičů.

Autor článku: starosta sboru Antonín Vydra

-wap-
Sdílet