Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

100 000 pokuty za smrt dvou hasičů

Pokutu převyšující 100 000 korun dali v pátek jihomoravští hasiči brněnské firmě Mach plus 1 za to, že ve svém domě v brněnské Nádražní ulici neměla průchodné únikové východy.

Loni v domě při požáru herny zemřeli tři lidé – mladý krupiér a dva profesionální hasiči.

V souvislosti s tímto případem vede generální ředitelství hasičského sboru ještě správní řízení s firmou Care Brno, která měla hernu v pronájmu, uvedl šéf jihomoravských hasičů Zdeněk Vlkojan. Obě firmy jsou podle hasičů zodpovědné za to, že v herně nebyly funkční únikové východy.

Neštěstí se stalo loni 8. ledna, když v herně začaly hořet – patrně kvůli technické závadě – elektrické rozvody. Jeden z nouzových východů byl zcela zakrytý překližkou, druhý zamčený a zatarasený nábytkem. Pro krupiéra uvězněného z herně se vydali hasiči David Kožuský a Jaroslav Gargula. Když se mu snažili pomoci, nastal výbuch. V plamenech zahynuli všichni tři.

Policisté přímou odpovědnost neprokázali
Hasiči zahájili správní řízení s oběma firmami poté, co policie případ uzavřela. Kriminalisté zjistili, že za smrt tří lidí nenese nikdo přímou odpovědnost. Za porušení požárních předpisů mohli hasiči udělit pokutu až půl milionu korun.

Vlkojan neupřesnil, jaká pokuta byla firmě Mach plus 1 vyměřena. Její vedení má nyní 15 dní na to, aby se případně proti pokutě odvolalo. Odpovědností společnosti Care Brno se ale zabývá přímo generální ředitelství hasičského sboru. „Důvodem je to, že nás vedení firmy podezírá z podjatosti,“ uvedl ředitel. Doplnil, že správní řízení s Care Brno by mělo skončit do 18. března.

Ředitel jihomoravských hasičů zdůraznil, že ve správním řízení se nezjišťovala odpovědnost konkrétních osob za smrt tří lidí, ale jen to, zda byly dodrženy předpisy. „Výše námi udělené pokuty není nijak extrémní. Rozhodně nechceme, aby správní řízení a jeho výsledky někdo považoval za akt pomsty,“ dodal Vlkojan.

Zdroj : Novinky.cz
Sdílet