Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Medlově unikl čpavek, hasiči ho zkrápěli a přečerpávali do náhradních nádob

V pondělí 13. ledna 2014 byl v 9:22 hodin oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje únik čpavku v soukromé firmě v Medlově na Uničovsku.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Uničova a Olomouce s chemickým kontejnerem a dobrovolní hasiči z Troubelic a Medlova. Hasiči po příjezdu zjistili, že ve strojovně ze zásobníku o objemu asi 1000 litrů unikl čpavek. Celý zásah hasiči prováděli v protichemických oblecích, na místě bylo zřízeno dekontaminační pracoviště. Uniklý čpavek zůstal ve strojovně, do ovzduší se ho dostalo minimální množství. Proto nikdo ze zaměstnanců firmy ani z obyvatel Medlova nemusel být evakuován.

Hasiči uniklý čpavek ve strojovně zkrápěli roztříštěným proudem vody a následně ho jímali a přečerpávali do náhradních nádob.

Při zásahu se zranili dva profesionální hasiči, kterým čpavek popálil ruce. Byli odvezeni do zdravotnického zařízení na ošetření. Jejich zranění není vážné.

V 10:37 hodin se hasičům podařilo utěsnit ventil, kterým čpavek unikal, v 12:53 hodin se jednotky postupně začaly vracet z místa události na své základny.

Příčina vzniku události je v šetření.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet