Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení IZS Královéhradeckého kraje

Včera (4. června 2007) po desáté hodině dopoledne se na Rašínově třídě v Hradci Králové stala hromadná dopravní nehoda dvou osobních vozidel a autobusu. Jednalo se o taktické cvičení složek IZS.

Simulovaná nehoda byla připravena tak, aby se co nejvíce přiblížila reálné situaci.

Jedno z osobních vozidel začalo po nehodě hořet. Lehce zraněný řidič stačil z vozidla včas utéct. Ve druhém vozidle zůstala uvězněna tříčlenná posádka. Po příjezdu lékaře ZZS byla u spolujezdkyně konstatována smrt. Zraněného řidiče museli vyprostit hasiči pomocí hydraulického rozpínáku a nůžek. Spolujezdec utrpěl také zranění a byl přepraven do nemocnice. Jedenáct cestujících z autobusu a řidič byli při nehodě zraněni. Havarovaný autobus zablokoval oba jízdní pruhy silnice. Jeden ze zraněných cestujících následkem šoku odešel z místa nehody k řece Labi. Dobrovolní hasiči ze Svinar ve spolupráci s Policií ČR po osobě pátrali se člunem. Lehce zraněná osoba byla nalezena u řeky a předána do péče ZZS. Jedna těžce zraněná osoba musela být do nemocnice přepravena vrtulníkem. Další osoby byly po prvotním ošetření přepraveny do záchranářského stanu, kde byly postupně podle typu a rozsahu zranění transportovány do fakultní nemocnice v Hradci Králové. Těžce zranění účastníci nehody byli v nemocnici přijati a ošetřeni podle traumatologického plánu nemocnice.

Po vyproštění a ošetření všech zraněných provedla Policie ČR zadokumentování události a vyšetření příčin nehody. V době nehody byly uzavřeny oba jízdní pruhy na Rašínově třídě ve směru do Hradce Králové. Objízdná trasa pro řidiče ve směru z Hradce Králové vedla přes Jungmannovu ulici, pro příjezd do Hradce Králové byl vymezen jeden jízdní pruh.

Úkolem zasahujících složek bylo vyprostit osoby z havarovaného vozidla, poskytnout první předlékařskou pomoc zraněným, uhasit požár a zajistit vozidla proti požáru a úniku provozních látek.

Cílem cvičení bylo ověření akceschopnosti, součinnosti a připravenosti jednotek požární ochrany a složek Integrovaného záchranného systému při vzniku mimořádné události a ověření komunikace mezi složkami Integrovaného záchranného systému.

Zúčastněné jednotky:

HZS Královéhradeckého kraje,
Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje,
Policie ČR – Okresní ředitelství Hradec Králové,
Jednotka SDH města HK – Svinar,
Jednotka SDH města HK – Malšova Lhota (ponechána v záloze na základně),
Jednotka SDH Třebechovice pod Orebem (ponechána v záloze na základně),
Městská policie HK,
Fakultní nemocnice Hradec Králové,
Dopravní zdravotní služba Kohoutek,
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Hradec Králové (figuranti).


Foto: HZS Královéhradeckého kraje



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet