Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitelé čet v Karlovarském kraji dostali nová terénní auta, Toyoty budou hvězdami pořadu Autosalon

Tři nová velitelská auta Toyota Hilux slouží od pondělí 13. ledna velitelům čet na centrálních stanicích hasičů v Karlovarském kraji. Už v loňském roce začali velitelé čet na stanici Cheb jezdit v terénním speciálu, novinky se nyní dočkali také velitelé v Karlových Varech, Sokolově a rovněž v sokolovské chemičce.

Všechny velitelské vozy jsou postavené na podvozku Toyoty Hilux se speciální úpravou pro hasiče. Auta jsou pětimístná, v zadním prostoru nástavby je umístěna výbava. Každé auto vozí potřeby pro velitele zásahu, dokumenty a prostředky infopodpory pro velitele, ruční vyprošťovací nástroj, světlomety, hasicí přístroj či dýchací přístroj.

Každé z aut je rovněž vybaveno odnímatelným elektrickým navijákem. Nová auta zjednoduší dostupnost velitelů na místo zásahu, kdy terénní speciály budou moct zajet i do velmi nepřístupného terénu, budou moct zajistit dopravu mužstva i materiálu.

Cena jednoho auta je 1 064 000 korun. Investice byla hrazena ze tří zdrojů, na auto pro sokolovskou chemičku poskytl peníze přímo podnik chemičky, auta pro velitele čet v Sokolově a Karlových Varů jsou zaplacena z příspěvku Města Sokolov a Karlovarského kra­je.

Ještě předtím, než do nových aut poprvé sednou velitelé ze stanic, si Toyoty vyzkoušel také expert Pepa, tedy jeden z tvůrců televizního pořadu Autosalon na TV Prima Josef Vrtal. Všechny nové Toyoty si totiž Autosalon vybral do svého oficiálního testu.

Expert Pepa strávil v Karlovarském kraji dva dny, kdy si vyzkoušel jízdu ve velitelských Toyotách na silnicích i v terénu, společně s hasiči ze sokolovské stanice ze směny C si pak zajel s novým velitelských autem i k zásahu. To vše je natočené pro díl Autosalonu, který bude TV Prima vysílat v sobotu 18. ledna 2014 v 08:30.

Stejné velitelské vozidlo pořídilo pro svojí dobrovolnou jednotku hasičů také město Boží Dar. I tato Toyota byla součástí primáckého testu.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet