Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesk zapálil stodolu

Středeční bouřka a prudký přívalový déšť pořádně zaměstnal hasiče okresu Semily. Dne 6. 6. 2007 v 19:03 hod. byl na operační středisko HZS Libereckého kraje ohlášen požár stodoly, který způsobil úder blesku v části Smrčí, obce Záhoří.

Na místo události byla vyslána profesionální jednotka HZS LK stanice Semily a dobrovolní hasiči obcí Záhoří, Semily–Podmoklice a Benešov u Semil s pěti cisternovými vozy.

Při příjezdu profesionálních hasičů na místo požáru hasila jednotka SDH obce Záhoří požár stodoly o rozměrech 10 × 10 metrů jedním proudem vysokotlaké vody a mezitím vyvezla osobní automobil z garáže, přiléhající ke stodole. Profesionální hasiči ze Semil začali po provedeném průzkumu rozebírat střešní a stropní konstrukce stodoly a k hašení nasadili vysokotlaký vodní proud. Jednotka SDH obce Semily–Podmoklice vynášela z hořící stodoly materiál, uskladněné seno a k hašení se připojila dalším vysokotlakým proudem. Místní jednotka SDH obce Záhoří prováděla dálkovou dopravu vody hadicemi a společně se členy JSDHO Benešov u Semil doplňování vody do cisteren. Hasiči museli při zásahu nasadit celkem tři vodní proudy a použít dýchací techniku, vzhledem k značnému zakouření prostorů hořícím senem. Požár se hasičům podařilo zcela uhasit ve 20:30 hod.

Škoda se díky včasnému zpozorování požáru a rychlému zásahu jednotek požární ochrany pohybuje pouze okolo 80 tisíc. Efektivním zásahem hasičů nedošlo k rozšíření ohně na vedle stojící stodolu a roubený domek. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 300 tisíc korun.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wap-
Sdílet