Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velká voda v Ostravě

Zhruba k desítce případu vyjeli ve čtvrtek odpoledne do ostravských částí Poruba, Pustkovec a Plesná profesionální hasiči z Ostravy-Poruby a tři dobrovolné jednotky z Plesné, Pustkovce a Krásného Pole.

Zhruba k desítce případu vyjeli ve čtvrtek odpoledne do ostravských částí Poruba, Pustkovec a Plesná profesionální hasiči z Ostravy-Poruby a tři dobrovolné jednotky z Plesné, Pustkovce a Krásného Pole na čerpání vody ze zatopených objektů. Průtrž mračen ale zasáhla jen oblast o několik kilometrech čtverečních v severozápadní části Ostravy, v jiných částech města spadlo jen několik kapek.

Voda se dostala kolem patnácté hodiny například do sklepa Gymnázia Olgy Havlové v ulici Marie Majerové (po lýtka), do základní školy v Porubské ulici a do jednoho supermarketu i na prostranství před obchodem. Na okraji Plesné byla například zatopena hájenka (25 cm vody).

Také obyvatelé domu v ulici Oty Synka nejprve volali hasiče o pomoc, nakonec se pustili do odčerpávání a vytírání vody sami. Podobně postupovali pracovníci základní školy v Porubské ulici a po oznámení události na Centru tísńového volání v Ostravě se pustili do „úklidu“ sami. Na několika místech Poruby se kvůli přívalům vody zastavila silniční doprava a tvořily se kolony aut a autobusů.

V dalších částech Moravskoslezského kraje byl ve čtvrtek odpoledne v souvislosti s vydatnými dešti klid, alespoň do 16:00. Pouze v Čeladné na Frýdecko-Místecku tekla voda přes silnici, ale tato událost zřejmě nesouvisela se silným deštěm, ale s ucpanými česly malé vodní elektrárny.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet