Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

III. mistrovství ČR hasičů v disciplínách TFA ve Zlíně

Dramatický závod až do posledního běhu – to je rozuzlení mistrovství hasičů v TFA ve Zlíně – náročný závod prověřil zdatnost hasičů až do morku kostí…Mistry republiky se stali borci z Moravskoslez­ského kraje.

Dne 7. 6. 2007 se ve Zlíně uskutečnilo III. mistrovství ČR hasičů v disciplínách TFA.

Do soutěže nastoupilo celkem 81 závodníků z celé republiky, kteří soutěžili v kategorii družstev, v kategorii do 40 a nad 40 let. Mimo soutěž startovalo družstvo ze Slovenska, které reprezentovali hasiči z HaZZ Trenčínského kraje. Původně mělo nastoupit i družstvo z Maďarska, ale při cestě do Zlína mělo jejich vozidlo dopravní nehodu u Strážnice, při které se zranilo několik lidí.

Zahájení prestižní soutěže se ujal osobně za HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, za Statutární město Zlín primátorka PhDr. Irena Ondrová, za Zlínský kraj hejtman Libor Lukáš a za HZS Zlínského kraje ředitel plk. Ing. Mojmír Jurka.

Soutěž odstartovala za nádherného počasí, které vydrželo až téměř do konce závodu. Soutěžící nastupovali ve dvojicích a postupně bylo jejich úkolem zdolat natažení nezavodněných hadic s odložením na podložku, práce s kladivem v hammerboxu, překonání bariéry, přenesení 80 kg vážící figuríny, zdolání věže a vytažení 20 kg zátěže a vrcholem bylo vyběhnutí všech šestnácti pater zlínského mrakodrapu – budovy 21.

Hned od prvních závodníků byly patrné velké rozdíly v technice, zdolávání překážek a hlavně výkonnosti. Zvláštní „pastí“ se pro mnohé závodníky stalo zmiňovaných šestnáct pater mrakodrapu. Představa jen šestnácti pater byla pro mnohé tvrdou zkouškou, protože jedno patro ve zlínském mrakodrapu má 24 schodů a každé patro je nestandardně vysoké. Až do cíle na střeše budovy museli soutěžící překonat téměř osmdesát výškových metrů.

Soutěž byla velmi tvrdá a rozdíl v cíli mezi vítězem a posledním závodníkem byl téměř pět minut !!! Několik závodníků trať nedokončilo. Velmi bolestný byl pohled v cíli, kam někteří závodníci padali v takovém stavu, že jim musel být okamžitě poskytnut kyslík od přítomné zdravotnické záchranné služby. K vidění byli soutěžící, kteří se nemohli dlouhé desítky minut vzpamatovat z totálního vyčerpání, dehydratace a kyslíkového deficitu.

V posledních rozbězích nastoupil na start také Pert Teslík, jako horký favorit na vítězství. Tři jeho hlavní soupeře v cíli dělila vždy jen jedna sekunda, a bylo tedy jasné, že půjde o těžký boj. Po jeho startu, který už začal za mírného deště, došlo k zajímavé situaci. Hned na první disciplíně – roztažení hadic – posoudil rozhodčí nesprávné odložení proudnic, které označil červeným praporkem. Zároveň byla ohlášena trestná penalizace s chybným vyznačením, které znamenalo diskvalifikaci závodníka. Petr přerušil závod a rozladěn opustil trať. Tento incident byl přezkoumán a hlavní rozhodčí rozhodl, že došlo k chybě rozhodčího a nařídil opakovat start závodníka.

Než však došlo k opakování startu, tak byl závod na dvacet minut přerušen kvůli silné průtrži mračen. V později opakovaném startu však Petr Teslík předvedl koncert mistra závodníka a v cíli se jeho čas zastavil na obdivuhodné hodnotě 4:05,85. Svým soupeřům nadělil přesně deset vteřin, když na druhém místě skončil Tomáš Mintál z HZS Královéhradeckého kraje s časem 4:15,84 a na třetím místě Jan Šindelka z HZS Olomouckého kraje v čase 4:16,44.

Fantastický závěr soutěže byl vyvrcholením všech bojů a napětí mezi závodníky vydrželo až na poslední start.

Mimořádného úspěchu dosáhli závodníci HZS Zlínského kraje. V kategorii nad 40 let zvítězil Pavel Šustr ze Zlína, který porazil svého kolegu ze stanice a parťáka Josefa Vlka o neuvěřitelné půl vteřiny !!! S časem 05:14,97 si Pavel Šustr doběhl pro vítězství. Jen pro úplnost byl čas druhého Josefa Vlka 05:15,32 a třetí v této kategorii skončil Jaroslav Čermák z HZS Pardubického kraje v čase 05:25,09.

Soutěž však byla mistrovstvím ČR hasičů družstev a z tohoto pohledu se mistry stali borci z HZS Moravskoslezského kraje s časem 18:26,50. Na druhé místě skončili závodníci Královéhradeckého kraje v čase 18:47,21. Třetí místo obsadili reprezentanti HZS Olomouckého kraje časem 18:55,67.

Všem vítězům blahopřejeme a zúčastněným děkujeme, že přijeli do Zlína reprezentovat své kraje.

Výsledková listina jednotlivců je zde.

Výsledková listina družstev je zde.


mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet