Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči zadrželi podnapilého žháře, který zapaloval kontejnery

V úterý asi čtvrt hodiny po půlnoci se vracel opilý jednadvacetiletý mladík z baru v Plzeňské ulici v Praze 5. Ve vedlejší ulici Na Zámyšli se mu ale podle jeho slov připletl do cesty plastový kontejner a tak ho včetně jeho obsahu zapálil zapalovačem. Z místa však neodešel, čekal totiž na příjezd hasičů a policie.

Policisté následně muže zkontrolovali a ten jim pouze odvětil: „Dnes v noci se spolu určitě ještě uvidíme“. Dále se jim pak svěřil, že se vracel z baru, aby se uklidnil z hádky s přítelkyní a před domem spatřil hořící kontejner. Čekal proto na hasiče a sledoval, jak požár hasili.

Po půl hodině však policisté přijali na tísňové lince další volání o požáru kontejneru, jen o sto metrů dále než v předchozím případě. Když dorazili hasiči na místo, okamžitě vyběhli z auta a utíkali za podezřelým mužem, který nejprve stál opodál, sledoval jejich příjezd a pak se dal na útěk. Muže známého z předešlého případu zadrželi a počkali do příjezdu policistů. Mezitím další hasič uhasil kontejner v hodnotě necelých osm tisíc korun. Celková škoda na zapálených kontejnerech činí asi devět tisíc korun.

Policisté provedli u mladíka orientační dechovou zkoušku, kterou naměřili více než 1,3 promile alkoholu v dechu a poté ho převezli na služebnu, kde si celý případ převzali kriminalisté. Vyšetřovatel jednadvacetiletého muže vyslechl a nakonec mu sdělil obvinění ze spáchání trestného činu výtržnictví a poškození cizí věci.

Za tyto skutky mu hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Kriminalisté navíc k případu přibrali soudního znalce z odvětví psychiatrie k posouzení mladíkova psychického stavu. Od výsledků znaleckého zkoumání se pak bude odvíjet další postup policistů.

por. Bc. Jana Rösslerová
tisková mluvčí PČR

Sdílet