Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Chotilska dostali cisternu

Hasičskou cisternu dnes dostali dobrovolní hasiči z Chotilska na Příbramsku od společnosti Kovohutě Příbram.

Auto výrazně zlepší akceschopnost hasičské jednotky, řekl její velitel Vít Šiška. Dosud totiž měli k dispozici pouze avii se stříkačkou, prakticky odkázanou na zdroj vody v místě zásahu.
„Je hodně míst, kde voda potřebná k zásahu není. Doteď jsme vlastně neměli ani možnost ji tam nějakým způsobem dopravit,“ uvedl Šiška. Domnívá se, že se nyní zvýší i počet zásahů, dosud kvůli nedostatečné technice vyjížděli k požárům tak dvakrát ročně.
Generální ředitel Kovohutí Otakar Kaucký věří, že darovanou techniku dokáží hasiči využít podstatně lépe než firma. Téměř 20 let stará cisterna totiž „ohněm“ prakticky neprošla a využívali ji jen k údržbě podniku, třeba čištění vozovek. Kovohutě mají ještě jeden podobný stroj a nyní se rozhodují, zda ho darují obci Podlesí nebo příbramské městské části Březové Hory.
Chotilský starosta Jiří Šťástka připomněl úlohu dobrovolných hasičů při loňských povodních. „Mnoho problémů bylo díky nim vyřešeno a povodeň neměla tak katastrofální následky, jak by eventuálně mohla mít,“ řekl.
Jeho slova potvrdil i starosta chotilského hasičského sboru Josef Lukavský. Loni při povodních 15 chotilských hasičů střídavě pomáhalo mimo jiné na Příbramsku v Kamýku nad Vltavou a Solenicích, v Obříství na Mělnicku nebo Štěchovicích u Prahy. „Nikdo z nich neřekl, že nepojede, že nemá čas,“ zavzpomínal.
Chotilsko má tři sbory dobrovolných hasičů. Koupit jim novou cisternu za tři miliony korun ale obec s ročním rozpočtem kolem čtyř milionů nemohla. Šťástka připomněl, že Chotilsko má 350 obyvatel, k nimž v létě přibude až 10.000 rekreantů. „Legislativa na to zapomíná a máme problém s penězi,“ posteskl si.
Sdílet