Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zachránění přišli poděkovat svým „porodním bábám“, mladíci teď mají narozeniny dvakrát ročně

Dne 16. února roku 2013 v odpoledních hodinách byla vyslána zásahová jednotka HZS stanice Mladá Boleslav k dopravní nehodě osobního vozidla mezi obcemi Pěčice a Semčice. Po nárazu do stromu se vozidlo převrátilo na bok a ve vraku zůstal zaklíněný řidič i spolujezdec.

Jednotka na místě provedla vyproštění obou zraněných pomocí hydraulického vyprošťovacího nářadí a poskytnutí první pomoci, následně pak též transport zraněných do vrtulníku LZS a sanitního vozu ZZS.

Potud standardní zpráva o události, která však měla téměř po roce velmi milé pokračování.


Dne 21. ledna 2014 se na stanici HZS v Mladé Boleslavi dostavila dvojice mladíků, kteří v uvedené události hráli hlavní roli.

Pánové Josef Hendrych a Josef Brynych byli oním řidičem a spolujezdcem z havarovaného vozidla a za přítomnosti služebního vedení územního odboru přišli svým zachráncům poděkovat.

„Každý člověk má narozeniny jednou do roka, my je díky vám máme dvakrát. 16. února 2013 jsme se podruhé narodili, a to díky vám, vy jste naše porodní báby, vy jste naši andělé strážní…“ – tak zněla slova díků, která padla od obou zachráněných na adresu zasahujících hasičů, která doplnili i „něčím sladkým na zoubek“.


Pro úplnost dodávám, že na místě zasahovali příslušníci směny B stanice HZS Mladá Boleslav. Na společném fotu s oběma pány jsou zleva Jan Rejzek, Josef Bräth a Leoš Pavlásek, chybí ještě ze služebních důvodů nepřítomný František Mach.

Setkání bylo velmi milé a mohu snad za všechny kolegy konstatovat, že takovéto okamžiky jsou velkým povzbuzením do další práce.

Bc. Jaromír Brzák
vyšetřovatel požárů ÚO HZS Mladá Boleslav

Sdílet