Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policejní potápěči a hasiči vylovili z Odry dva utonulé mladíky

Tragicky skončil úterní pokus čtyř mladíků ve věku mezi 17 a 21 lety o únik hlídce Městské policie Ostrava – dva z nich ve věku 17 a 18 let skončili pod hladinou Odry na území Ostravy mezi Petřkovicemi a Přívozem.

V úterý 12. 6. 2007 nejprve krátce po poledni upozornil občan telefonicky Městskou policii Ostrava na čtyři podezřele se chovající mladíky zhruba v prostoru mezi Hornickým muzeem v Ostravě-Petřkovicích a řekou Odrou. Hlídka strážníků je zřejmě vyrušila, lekli se jí a dali se na útěk směrem k Odře. První z mladíků ji přeplaval a dostal se na přívozský břeh, další dva neměli dost sil k přeplavání, čtvrtý raději zůstal na petřkovickém břehu.

Městská policie vzápětí informovala o události operační pracovníky hasičů. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Fifejdy, specializovaná pro práci na vodě, a to se dvěma čluny. Hasiči rychle vyrobili z rovných silných větví keřů bidla a pátrali s nimi po dně kalné Odry, ale marně. Hloubka vody tu dosahovala až čtyři metry. Mezitím hasiči zavolali potápěče z Policie ČR.

Protože se podařilo objevit mladíka, který Odru přeplaval, ukázal hasičům, policistům a strážníkům místo, kudy měli jeho kamarádi plavat. Potápěči nalezli prvního z utonulých po více než hodině hledání a druhého za další půlhodinu. Na břeh je vytáhli společně s hasiči na člunech. Na místě byla také Městská policie a Zdravotnická záchranná služba. Dva mladíky, kteří přežili, odvezla Policie ČR, aby vysvětlili, proč museli prchat.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet