Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Linka 112 zachránila život

Nikdy by mne nenapadlo, že budu psát takovýto příspěvek, ale život je prostě mrcha, a tak čtěte. Tolik kritizovaná linka 112 zachránila život člověka a o tom všem jsou má následující slova.

Mám známou a ta má bratra, který má potíže jak zdravotní, tak i rodinné a denně jí volával, že už dále nemůže a že si něco udělá (skočí pod vlak). No a jednoho krásného dne v tomto týdnu, kdy jsem ji navštívil, abych si odvezl dcerku s manželkou z její návštěvy, přijdu tam a ona s telefonem u ucha. Ptám se ostatních co se děje a potvrdili to, co jsem tušil. Známá opět na drátě s bratrem, který se s ní loučí a ona není s to ho přesvědčit, aby si nic nedělal, sebral se a přijel k ní, že se tam dá do pořádku. Toto trvalo už více jak 20 minut a najednou pláč ještě větší nežli předtím „on si něco udělal, slyšela jsem vlak a jeho ne“ a telefon se odmlčel. Na opětovné volání zpět se ozvalo „volaný účastník se nehlásí“. Panika. Co teď?

Napadlo nás nejdříve volat policii, ale v tento okamžik po hovoru s ní nám došlo, že není schopná pomoci. Volám otci (pracuje na dráze), ať mi řekne jak volat, tedy kam do okolí, kde se asi nachází. Tam jsem se dovolal výpravčímu a ten mi řekl (to bylo asi po 15 minutách), že nikde nic nemají hlášeno. Co dělat dál? Volám tedy dalšímu známému (profesionální hasič Českých drah), ať poradí a ten mi řekl: Hned volej 112, ti jsou schopni lokalizovat podle mobilu, kde se nachází. Voláme linku 112 a snažíme se vysvětlit, co se děje (v tento okamžik se bratr známé ozval, trochu se všem ulevilo, ale bylo jasné, že není vyhráno). Operátor tísňové linky 112 nebo nevím, jak přesně se tento človíček označuje, okamžitě pochopil, co po něm chceme a začal konat. Bratr známé byl lokalizován, obsluha 112 přes policii vyslala hlídku a v mezičase se podařilo i psychologovi dovolat bratrovi, který slíbil, že tedy dojde na policii. Sice trvalo další skoro 3 hodiny, nežli ho policisté našli a následně dovedli na stanici, kde si s ním promluvil psycholog, ale prostě a jednoduše pro tento okamžik bylo vyhráno. NIC si neudělal, a to hlavně díky lidem ze 112 a jejich schopnosti zkoordinovat veškerou činnost systému.


Chci všem těmto lidem poděkovat a vyjádřit jim můj obdiv nad prací, kterou dělají a hlavně jak ji dělají.

S pozdravem Slade

-wap-
Sdílet