Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výstava fotografií, která zahájila oslavy 150 let brněnských hasičů, bude k vidění i v Nové radnici

Brněnští profesionální hasiči slavnostně zahájili ve čtvrtek 23. ledna roku 2014 výstavu fotografií a dobových historických předmětů v Galerii Vaňkovka v Brně. Součástí akce byl také křest nové knihy o jejich stopadesátileté historii. Při příležitosti 150 let brněnských profesionálních hasičů se v úterý 20. 5. 2014 přesune výstava do Křížové chodby Nové radnice v Brně na Dominikánském náměstí.

Výstava začíná v úterý 20.5. v 17.00 hodin vernisáží. Návštěvnící uvidí např. dobové fotografie a dokumenty (Strážní kniha, záznamy z doby Protektorátu aj.) od 19. do 21. století, historické i současné uniformy nebo prostředky představující vývoj dýchací techniky.

Výstava bude otevřená do 22.6. vždy od úterý do soboty v 10–18 hodin. Otevřeno bude ale také v neděli 22.6. Vstup je volný.

Dne 23.01.2014 na vernisáži při slavnostním zahájení oslav promluvili autor fotografií Richard Waldhans a spoluautor knihy Jaroslav Haid. Za přítomnosti vedoucích příslušníků HZS Jihomoravského kraje a náměstka generálního ředitele HZS ČR, plk. Františka Zadiny, se tak otevřela výstava, která je zajímavá nejen pro milovníky černobílé fotografie, ale na své si přijdou i obdivovatelé hasičských vozidel. Součástí výstavy jsou totiž také tři zásahová auta.

Knihu pokřtil ředitel Územního odboru Brno, plk. Václav Špéra. Výstavou fotografií, která bude v Galerii Vaňkovka k vidění až do 9. února 2014, zahájili brněnští hasiči řadu událostí spojenou s oslavou 150 let od založení profesionální­ho sboru.

Knihu je možno zakoupit na požární stanici v ulici Lidická 61 v Brně, každý všední den od 8:00 do 12:00 hod. u paní Kollárové, Opletalové a nebo Pezlarové. Cena knihy je 250,– Kč.

V Brně se stal tehdy propagátorem vzniku profesionálního sboru obecní rada Alois Herthl, který od padesátých let 19. století předkládal obecní radě zprávy o požárech a soustavně usiloval o založení placeného hasičského sboru. Herthlův návrh byl schválen v prosinci 1863.

Na jaře 1864 už tvořilo sbor 6 mužů (kominík, zedník, 2 tesaři, 2 muži k obsluze stříkačky) a prvním velitelem – cvičebním mistrem byl příslušník vídeňského hasičského sboru, který sloužil za vzor pro město Brno. Sídlem hasičského sboru byla nynější Stará radnice

Mnoho času uteklo od dob jednoduchých stříkaček a koněspřežek. Letošní výročí není zajímavé pouze uplynulými roky, ale také symbolickou stopadesátkou, kterou mají hasiči na svých vozech a stejný počet stran má i nově vydaná kniha o historii brněnských hasičů.

K připomenutí historie hasičů na letošní rok připravili také řadu akcí, na kterých uvidíte práci hasičů, ale i jejich zázemí na požárních stanicích a nahlédnete tak pod pokličku hasičskému řemeslu. Na své si přijdou milovníci historické techniky, zájemci o moderní hasičské vozy, fanoušci fotografií a také děti.

Všechny tímto srdečně jihomoravští hasiči zvou na akce, o kterých se dozvíte především na internetových stránkách www.firebrno.cz/150let.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet