Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení Požár 2007 na Novojičínsku

Armáda ČR připravila na různých místech republiky třídenní sérii cvičení s různým zaměřením. Na vojenském území v Hostašovicích na Novojičínsku simulovala během středečního dopoledne (13. 6. 2007) požár lesa v blízkosti muničního skladu.

Simulovaný požár založili „narušitelé“, kteří se pokoušeli získat munici v jiném skladu.

Do hašení lesa (oheň byl simulován barevnými dýmovnicemi) a ochlazování objektu muničního skladu se zapojila jako první „místní“ hasičská jednotka Armády ČR. Přes Krajské operační a informační středisko hasičů v Ostravě (KOPIS) požádal velitel zásahu o „civilní“ jednotky. Jako druhá přijela na místo novojičínská jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (dvě vozidla), později i Mobilní operační středisko HZS MSK, které zajistilo komunikační a datové spojení s KOPIS.

Mezitím dojela na místo i jednotka HZS z nedalekého Zlínského kraje a několik vozidel dobrovolných hasičů z Hostašovic a okolních obcí. Do hašení a ochlazování se zapojil i 157. záchranný prapor z Hlučína, který vyzkoušel hasičskou jednotku i hasicí tank (Horní část tanku T-55 byla přestavěna pro hasičské účely – SPOT 55), který bez problémů projede i vydatným ohněm. Shora shazoval vodu z vaku na okraje lesního požáru vrtulník Sokol.

Hodinovou dynamickou ukázku moderovali postupně zástupci vojáků, vojenské hasičské jednotky i hlučínského záchranného praporu. Z tribuny pozorovali přehlídku hasičské činnosti a techniky hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Evžen Tošenovský, jeho náměstek Pavol Lukša, starostové několika měst a obcí Novojičínska, Policie ČR, vojenské policie a samozřejmě i HZS Moravskoslezského kraje, včetně ředitele Ing. Zdeňka Nytry.

Dopolední „požární“ část vojáky připraveného cvičení zakončila další ukázka nabírání vody (během několika sekund) a hašení pomocí vrtulníku Sokol na vodní nádrži Kacabaja.

Toto cvičení potvrdilo podle hejtmana Tošenovského dobrou spolupráci armády se složkami Integrovaného záchranného systému v Moravskoslezském kraji, významná je hlavně pomoc 157. záchranného praporu z Hlučína především při povodních a sněhových kalamitách.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet