Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Leteckou pumu našli u obce Uhy na Kladensku dělníci, na místo museli zamířit hasiči, policisté i pyrotechnik

Více jak pět desítek policistů a asi dvacet hasičů se zúčastnilo zásahu u obce Uhy při likvidaci letecké pumy dlouhé přes jeden metr a široké čtyřicet centimetrů.

Tu kolem osmé hodiny ranní našli dělníci při skrývce půdy v pískovně za obcí. Ihned po nahlášení policie uzavřela místo nálezu a na místo byl vyžádán policejní pyrotechnik. Ten po příjezdu potvrdil, že se jedná o nevybuchlou americkou leteckou pumu ANM43, což je jedna z největších pum ze 2. světové války u nás nalezených. Hovoří se o ní jako o pět set liberní, což v přepočtu znamená, že váží zhruba 250kg a obsahuje 126 kg výbušniny. Účinný dolet střepin se smrtícím účinkem je až do 1000 metrů .

Po zjištění, o jaký typ munice se jedná se rozhodli policisté Pyrotechnické služby Policie České republiky pumu zneškodnit. Aby při manipulaci nebyl nikdo ohrožen na životě a zdraví policisté z Kladenska a Mělnicka neprodyšně uzavřeli celou lokalitu v okruhu jednoho kilometru od nálezu. Poté speciálně vyškolení pyrotechnici vyňali z bomby zapalovače a tím znemožnili následný výbuch. Puma byla převezena na pracoviště pyrotechnické služby, kde bude zničena v při výcviku ostatních pyrotechniků.

Celá akce byla ukončena před 14. hodinou. Jednalo se o profesionální zásah všech složek integrovaného záchranného systému.

nprap. Michaela Nováková
Policie ČR

Sdílet