Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zahoření průmyslové sušičky s následným požárem v prostorách prádelny v Olomouci zaměstnalo hasiče

V průmyslové prádelně na ulici Táborská v Olomouci došlo krátce po poledni k zahoření ve velkoobjemové sušičce na prádlo. Obsluhujícímu personálu se sice pomocí několika ručních hasicích přístrojů podařilo většímu rozšiřování zabránit, nikoli však požár celkově uhasit.

Hořící stroje a hadry v prádelně a zároveň hustý nebezpečný kouř, tak popsal situaci na místě hasičům oznamovatel s nadějí, že se jim podaří požár vlastní snahou uhasit.

Jednotka hasičů stanice v Olomouci pokračovala po příjezdu v lokalizaci požáru, ochlazování vzduchotechniky a dohašení drobných ohnisek v rozvodech po budově. Pomocí termokamery hasiči detekovali místa vykazující nebezpečné tepelné hodnoty a prováděli rozebrání s následnou vizuální kontrolou.

I přes to, že je sušička na prádlo vybavena hned několika bezpečnostními opatřeními pro případné ohrožení, došlo k zahoření jemného prachu z průmyslových utěrek uvnitř stroje. Prádelna je připravuje vypráním a sušením k dalšímu opětovnému využití. Nebezpečné plameny během chvíle pohltily část vybavení, stropu a zmiňovaných hader, vzduchotechnikou pak prošly i do dalších místností v objektu.

Hasiči svou činnost nejvíce soustředili na dohledání drobných ohnisek, převážně zahoření prachu ve vzduchotechnice, postupné rozebrání a pročištění. Vše se naštěstí obešlo bez zranění.

Co stojí za příčinou vzniku – a rovněž i výši škod – na místě došetřuje hasičský vyšetřovatel ve spolupráci s Polici ČR.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet