Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu pod chodníkem ulice v obci Jestřabí poškodil také kanalizaci, zraněna byla jedna osoba

V 12:43 hodin byl na tísňovou linku operačního střediska zlínských hasičů oznámen výbuch plynu pod chodníkem ulice v obci Jestřabí. Na místo události byly bezprostředně po přijetí oznámení vysláni hasiči profesionální a dobrovolné jednotky ze Slavičína.

Provedeným průzkumem na místě pak bylo zjištěno, že výbuch způsobil propan – butanu v kanalizaci pod ulicí. V délce několika desítek metrů došlo k vytržení krytů kanálových vpustí a na dvou místech se chodník propadl. V době příjezdu jednotek byl plyn ještě slabě cítit, nebezpečnou koncentraci však už hasiči nenaměřili.

Provedenou kontrolou okolních rodinných domů bylo zjištěno, že tlak při výbuchu také částečně vyvrhl obsah odpadů jejich koupelen a toalet.

Při výbuchu došlo k popálení jedné osoby. Ta byla ošetřena posádkou zdravotnické záchranné služby a ponechána na místě.

Další šetření pak ukázalo, že jeden z majitelů objektů vypustil obsah propan – butanové láhve do kanalizace, kde následně vznikla jeho výbušná koncentrace. Plyn se kanalizací rozšířil také do sklepního prostoru rodinného domu osoby, která jej vypouštěla. Ve sklepní místnosti byl ale umístěn i kotel na pevná paliva, jehož plamen koncentraci plynu se vzduchem inicioval k výbuchu a hoření.

Další šetření, této svým způsobem kuriózní události, převzali policisté.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet