Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Avia dobrovolných hasičů obce Skalsko prošla rekonstrukcí, do budoucna se chystá i další etapa

V roce 2009 byl jednotce SDH obce Skalsko za 40 tisíc korun zakoupen postarší dopravní automobil Avia A30 DA 12, který měli do té doby ve svém vlastnictví kolegové z Mšena.

Vozidlo u hasičů slouží jak pro potřeby zásahové jednotky, zařazené do kategorie JPO V, tak pro potřeby občanského sdružení Sbor dobrovolných hasičů. Automobil byl po zakoupení kromě drobných oprav laku a zábleskové rampy na střeše kabiny v původním stavu.

Celou rekonstrukci si hasiči rozvrhli na etapy. První z nich se věnovala přední části, tedy opravě kabiny a přední nápravy. Druhá pak byla zaměřena na nástavbu a zadní část podvozku.

První etapa proběhla na přelomu roku 2010/11. Byla kompletně vyvařena kabina, plechové lemy blatníku nahradily plastové, na nápravě byla provedena kompletní generální oprava, vyměněny brzdy, kulové čepy, ložiska a podobně. Také byl zmodernizován interiér kabiny a namontován laminátový nárazník. Celá oprava vyšla na 14 000 Kč a bylo na ní odpracováno přibližně 150 hodin.

Druhá část byla poněkud náročnější a hasiči ji provedli v průběhu roku 2013. Během ní byla opravena velká část nástavby. Důvodem byla rozsáhlá koroze, především spodní částí oplechování nástavby. To bylo spolu se špatnými nosníky kompletně odřezáno, s ním byla odstraněna i výdřeva, která tvořila prostor pro vybavení.

Vše bylo nahrazeno ocelovými profily v kombinaci s hliníkovým plechem. Rovněž se změnilo uspořádání prostoru pro vybavení – na základě požadavků hasičů byl prakticky zcela otevřen. Tato část rekonstrukce stála 15 500 Kč a bylo na ní odpracováno zhruba 200 hodin.

Do budoucna je v plánu ještě třetí etapa 3, zaměřená na kabinu pro osádku.

Sdílet