Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři z motorsport záchranného systému Track Rescue CZ bilancovali uplynulou sezónu 2013

Celkem jsme v roce 2013 asistovali na 30 samostatných závodních akcích. Jednalo se o dva různé kompletní seriály závodů automobilů do vrchu, závody Rally a dragsterů. Tyto podniky měly statut od amatérských závodů až po mezinárodní Mistrovství ČR a Mistrovství Evropy.

Autosport záchranný systém Track Rescue CZ vznikl počátkem roku 2008. Po registraci u MV ČR se následně transformoval na motorsport Technický záchranný systém – Track Rescue CZ o.s., jako sdružení dobrovolných záchranářů pro motorsport.

Záchranný systém Track Rescue CZ poskytuje vysoce odbornou technicko-bezpečnostní asistenci pro organizátory a pořadatele různých motoristických soutěží v rámci celé ČR a SR. Je především určen pro rychlé prvosledové technické, hasební a vyprošťovací zásahy v rámci bezpečnostního zajištění různých automobilových závodů a motoristických sportovních soutěží.

Posádky obou vozů (RZA) Track Rescue CZ měly za uplynulou sezónu celkem 62 výjezdů a zásahů u havárií závodních vozidel, což je poměrně vysoké číslo. V rámci těchto zásahů jsme mj. řešili několik zahoření motorů vozů (hašení), rovnání deformovaných karosérií vozů, vyprošťování a odtahy havarovaných vozidel, čištění a úklid znečištěných vozovek.

Ve dvou případech těžkých nehod formulových speciálů, jsme prováděli společně s lékařskými záchrannými složkami vyprošťování zraněných jezdců z kokpitů těchto vozů, vč. transportu a nakládky zraněného do vrtulníku.

Chtěl bych touto cestou poděkovat nejen všem členům Track Rescue CZ za jejich profesionální přístup a velmi dobře zvládnutou činnost při zásazích v uplynulé sezóně, ale i všem ostatním bezpečnostním složkám a jednotlivcům (dobrovolní hasiči, záchranná zdravotní služba, odtahová služba, traťoví komisaři, atd.), kteří se spolu s námi podíleli na zabezpečování těchto závodů.

Všem těmto „neviditelným, ale nepostradatelným lidem v zákulisí závodů“ patří velké uznání a poděkování za jejich nasazení při zajišťování bezpečnosti na těchto akcích.

Petr Türk – Track Rescue CZ

Sdílet